Geçen yıl 15 Temmuz’da terör saldırısı başka bir tanımla ‘Darbe Girişimi’ sonucu hayatını kaybeden 250 vatandaşımız New York Başkonsolosluğu’nda düzenlenen törenle anıldı.

NEW YORK – Darbe girişiminin birinci yılı Türkiye ve dış temsiliklerde kutlanırken, New York’ta yapılan ‘Demokrasi ve Ulusal Birlik Günü Anma Töreni’ Başkonsolos Ertan Yalçın ve eşi Başak Yalçın’ın evsahipliğinde gerçekleşti. Törene BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, KKTC BM Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Dana, Askeri Ataşe, Konsoloslar ve Başkonsolosluk çalışanları, dernek temsilcileri, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.

Başkonsolos Ertan Yalçın ‘Temelleri uzun yıllar önce atılmış alçak saldırıyı bugün ibretle ve dehşetle hatırlıyoruz’ diyerek başladığı kouşmasında, ‘bu vahşetin karşısında milletimiz kadını ve erkeği ile tek bir yürek olarak bir bütün olmuştur, millet sevgisinin birleştirdiği her kesimden, her düşünceden oluşan Türk Halkı, o gün demokrasi ve vatan sevgisinin ne olduğunu tüm dünyaya göstermiştir’ dedi.

Turkiye Cumhuriyeti BM Daimi Temsilcisi Buyukelci Feridun Sinirlioglu. Photo by Bingul Sevimli. 2017 © Turkish Life News | New York

‘Kapatılan 300’den fazla kurum yeniden açıldı, 30 bin kişi göreve iade edildi’…

Büyükelçi Feridun Siniroğlu konuşmasında ’Milletimizin yüzyıllardır yaşadığı topraklarda vatanına ve demokrasisine sahip çıkmak için tek yürek olarak gösterdiği duruşla ne kadar gurur duysak azdır’ diyerek, insanların özgürlüğüne kasteden ‘Fetö Terör Örgütü’nün hainliğinin hiçbir zaman unutulmayacağını ve unutturulmayağını söyledi. Birleşmiş Milletler Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti’nin temsilcisi olarak örgütün işleyişini ve içyüzünü muhataplarına anlatmaya devam edeceklerini ifade etti.

’Fettullah Gülen Türk değil’

Törene, Pensilvanya’dan Fettullah Gülen’in komşusu olarak katılan Amerikan vatandaşının koridorda Anadolu Ajansı muhabirine verdiği röportajın içeriği törene damgasını vurdu. Gülen’in evinin bahçesine helikopterlerin gece iniş yaptığını, elinde fotoğraf ve videoların bulunduğunu, Fettullah Gülen’in Afganistan’daki eroin trafiğini kontrol ettiğini, Usame Bin Ladin’den daha güçlü bir terörist olduğunu ve bunları FBI ve Polisle paylaştığını söylemesi dikkat çekiciydi. Ayrıca Gülen’in Türk olmadığını Yahudi ve Ermeni olduğunu yüksek sesle ifade etmesi şaşkınlık yarattı.

Turkiye Cumhurıyeti BM Daimi Temsilcisi Buyuelci Feridun Sinirlioglu ve New York Başkonsolosu Ertan Yalcın. Photo by Bingul Sevimli. 2017 © Turkish Life News | New York

Yapılan konuşmaların ardından, Ankara Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan tören TRT canlı yayiniyla, Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmaları izlendi. ’15 Temmuz Darbe Girişimi’ fotoğraf sergisi ile bir yıl önce yaşananlar yeniden hatırlandı.