‘Onur Yürüyüşü’ San Francisco, Seattle, Chicago, Minneapolis gibi farklı şehirlerde düzenlenirken, bu yıl New York’ta 48. kez yapıldı. Yüzbinlerin katıldığı yürüyüşü Manhattan sokaklarında 2.5 milyon kişinin izlediği tahmin ediliyor.

NEW YORK – Bu yıl 48’incisi düzenlenen New York ’Onur Yürüyüşü’ ilkleri ve protestoları ile hatirlanacak. ABD ordusunda çalışırken Wikileaks’e belge sızdırma suçlaması nedeniyle hapse giren ve hapiste cinsiyet değiştiren Chelsea Manning’in hapisten çıktıktan sonra ilk kez yürüyüşe katılması medyanın ve izleyenlerin ilgi odağı oldu.

was honored to represent the ACLU at this years NYC Pride March <3 started to lose my voice from screaming so much <3

A post shared by Chelsea E. Manning (@xychelsea87) on

Manhattan 5’inci cadde ile 36’ıncı sokakta başlayan ‘Onur Yürüyüşü’, LBGT bireylerinin yasal haklarını almak için sürdürdüğü mücadelenin başlatıldığı ve geçtiğimiz yıl ulusal anıt ilan edilen ‘Stonewall’ adlı barın sokağında sona erdi.

Photo by Engin Tufan Sevimli © 2017 New York

1969 yılında polisin ABD’de bulunan ‘Stonewall Inn’ adlı bir bara yaptığı baskın sonrasında LGBT bireyleri baskılara karşı ayaklandı. 28 Haziran 1969 yılında başlayan ayaklanma sonucunda Stonewall, başta ABD olmak üzere tüm dünyada LGBT hakları hareketinin başlangıcı olarak kabul edildi.

5th Avenue…Photo by Engin Tufan Sevimli © 2017

‘Onur Yürüyüşü’ öncesi 36’ıncı sokakta bir basın toplantısı düzenlendi. Bu yıl New York’ta düzenlenen ‘Onur Yürüyüşü’nün dört ’Grand Marshall’ından birisi olan Brooke Guinan geçen yıl Florida’nın Orlanda kentinde terör saldırısı sonrası öldürülen 50 kişiyi anarak başladığı konuşmasında toplum içinde birbirimizi anlamak ve birlikte yaşamak, ayrımcılğın ve baskıların bütün dünyada sona ermesi gerektiğine dikkat çekti. 48 yıl önce başlayan bu hareketin geldiği noktada birçok hayırseverin katkısı bulunduğunu bugün çok büyük kitlelerin desteğini aldıklarını vurguladı. Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen en büyük geçit törenini gerçekleştirmenin gururunu yaşadığını paylaştı. ‘Onur Yürüyüşü’nün diğer 3 lideri olan, Erkek Sağlığı Topluluk Direktörü Krishna Stone, Çin Halk Cumhuriyeti LGBTQ eşitlik hareketinin liderlerinden Geng Le, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği NYC Pride Direktörü Julian Sanjivan’da basın toplantısında konuşmacı olarak katıldı. 2008 yılında bir erkek olarak New York İtfaiye Müdürlüğüne katılan Brooke Guinan, 2011 yılında cinseyitini değiştirdiğini açıkladı. FDNY’nin ilk travesti kamu güvenliği çalışanı olma özelliğini taşıyor.

’Grand Marshall’ Brooke Guinan… Photo by Engin Tufan Sevimli © 2017

Irkçılığa, ayrımcılığa ve cinsel baskılara karşı seslerini yükselten gruplar arasında Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü) üyeleride hazır bulundu. Aralarında Türkiye gibi LGBT bireylerine karşı tavır sergileyen ülkelere çağrı yapan örgüt, LGBT bireylerinin haklarının sağlanması konusunda slogan ve dövizler taşıdı.

Yürüyüşte ABD Başkanı Donald Trump ve bazı politikacılara karşı çeşitli protestolar yapılırken, Demokrat Partili Senatör Chuck Schumer ve New York 10’uncu Bölge Temsilciler Meclisi Üyesi Jerrold Nadler’e yürüyüşe katılanlar ve izleyenler tarafından büyük sevgi gösterisi gerçekleşti.

Senatör Chuck Schumer…Photo by Engin Tufan Sevimli © 2017

Yürüyüşün ilginç notları arasında, eşcinsel hakları savunan bazı kiliseler, okullar ve kurumlar arasında Google, UBER, FaceBook, Delta Hava Yolları, Mercedes Benz, TD Bank gibi dev şirketlerin yanısıra Orta Doğulu LGBT’lilerin ‘Happy Eid’ Ramazan Bayramı kutlaması yazılı pankartta yürüyüşün ilgi çekenleri arasında yer aldı.

Orta Doğulu LGBT’lilerden ‘Happy Eid’…Photo by Engin Tufan Sevimli © 2017

Binlerce polisin görev yaptığı pazar günü Manhattan’da terör saldırısı endişesi ile polis çok sıkı güvenlik önlemleri aldı, bazı sokaklar çöp kamyonları ile kapatıldı. ‘Stonewall’ sokağında izinsiz gösteri yapmak isteyen 10 kişilik bir grup polis tarafından tutuklandı.



TURKISH LIFE NEWS © 2017 | Photo by Engin Tufan Sevimli