24 milyon Amerikalı sağlık sigortasını kaybedebilir

ABD Kongresinin partiler üstü bürokratik kurumu CBO, Cumhuriyetçilerin “Amerikan Sağlık Hizmetleri Yasası”(AHCA) tasarısına yönelik raporunu yayınladı.

Raporda, ABD’nin 44’üncü Başkanı Barack Obama’nın hayata geçirdiği “Düşük Maliyetli Sağlık Sigortası” (ACA) ya da halk arasındaki adıyla “Obamacare“in iptalini öngören AHCA’in, ülkedeki sigortasız birey sayısını 2018 itibarıyla 14 milyon ve 2026 itibarıyla 24 milyon daha artırabileceği belirtildi.

Bu tahminler, AHCA’nin Obamacare sayesinde sigortalanan 20 milyon Amerikalının tamamından daha fazlasının sigortasız kalabileceğine işaret ediyor.

“Bütçe açığını 337 milyar dolar azaltacak”

CBO, raporunda ayrıca AHCA’nin federal bütçe açığını 2017-2026 döneminde mevcut sigorta sistemine kıyasla 337 milyar dolar düşüreceği tahmininde bulundu.

Raporda, bütçe açığındaki azalmanın büyük bölümünün yoksul Amerikalılara, engellilere, hamilelere ve çocuklara sağlanan devlet desteğinde (Medicaid) planlanan kesintiler sayesinde gerçekleşeceği kaydedildi.

Sağlık Bakanı Price: “Güvenilir değil

CBO’nun raporunu yayınlamasının ardında Beyaz Saray’da basın mensuplarının karşısına geçen ABD Sağlık Bakanı Tom Price, kuruluşun analizlerine inanmadığını söyledi.

Bir yılda 14 milyon kişinin sağlık sigortasını kaybetmesinin mümkün olmadığını savunan Price, “Raporun güvenilir olmadığını iddia ediyoruz” dedi.

AHCA’nin daha düşük maliyetle daha fazla Amerikalının sigortalanmasını sağlayacağına inandıklarını yineleyen Price, buna karşın CBO’nun raporu inceleyeceklerini dile getirdi.

Price konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kongre Bütçe Ofisi, bizim planımızın bir kısmına baktı, tamamını incelemedi. Dolayısı ile sunulan rapora asla katılmıyoruz. Planımızın daha düşük bir maliyetle daha fazla kişiyi kapsayacağına ve bireylerin ve ailelerinin tedavisi için istedikleri seçenekleri sunacağına inanıyoruz. Hükumet onları hizmet satın almaya zorlamayacak”

ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili üyesi Nency Pelosi, Kongre Bütçe Ofisi’nin raporunun ardından Cumhuriyetçileri sert sözlerle eleştirdi:

“Bu olağanüstü bir rakam. Temsilciler Meclisi Başkanı’nın ‘Merhamet yasası’ olarak tanımladığı durum bariz bir şekilde zulmün faturası. Sigortasını ve işini kaybedecek tüm o insanları, özellikle de kırsal kesimlerde kapanacak hastaneleri düşünüyor mu da merhamet yasası diyor bilmiyorum”

Tasarının yasalaşmasını zorlaştırdı

Uzmanlar CBO’nun uzun zamandır beklenen tahminlerinin halihazırda birçok kesim tarafından eleştirilen AHCA’e destek bulmaya çalışan Beyaz Saray ile Cumhuriyetçi liderlerin işini daha da zorlaştırdığını düşünüyor.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan tarafından geçen hafta açıklanan AHCA tasarısı, Başkan Donald Trump ve bazı Cumhuriyetçilerin desteğine rağmen ülkenin en büyük sağlık organizasyonlarını içeren büyük bir kesimin sert
muhalefetiyle karşılaşmıştı.

Amerikan Tıp Derneği, Amerikan Hastaneler Derneği ve Amerikan Hemşireler Derneği yaptıkları açıklamalarda, mevcut sistemin eksiklikleri olmasına karşın önerilen yasa tasarısının bunları gidermek yerine durumu daha kötüleştireceğini vurgulamıştı.

Tepkilere rağmen ABD Temsilciler Meclisinin iki alt komitesinde onaylanan AHCA tasarısına, Demokratlar da şiddetle karşı çıkmıştı.

Ayrıca, Cumhuriyetçi Partinin önde gelen 10 senatörü yasa tasarısına “evet” demeyeceklerini açıklayarak, Kongreden geçmesinin çok zor olacağını göstermişti.