ABD’deki üç endeks de, sürpriz kar açıklamalrıyla 16 yılda ilk defa birlikte rekor seviyelere yükseldi.

Avrupa hisse senetleri Brexit’in ardından gelen kayıplarını sildi. Petrol tırmanırken, hazine tahvilleri düştü.

S&P 500, Dow Jones Sanayi Endeksi ve Nasdaq Bileşik Endeksi, perakendeci Macy’s Inc. ve Kohl’s Corp.’tan gelen beklentileri aşan karların etkisiyle yükseldi. Avrupa hisse senedi endeksi Mayıs ayından beri en yüksek seviyesinde kapattı. Petrol, üretici ülkelerin Eylül’deki görüşmelerde fiyatları desteklemek için adım atabileceği beklentisiyle yükseldi. Hazine tahvilleri, 30 yıllık tahvil satışının geçtiğimiz haftaki satıştaki yatırımcı ilgi seviyesinden gerilemesiyle düştü. Meksika pesosu, merkez bankasının faiz oranlarını değiştirmemesi üzerine önemli para birimlerindeki yükselişe öncülük etti.

Yatırımcılar, beklentileri aşan şirket karları, iyileşen ekonomik veri ve merkez bankalarının büyümeyi desteklemeyi sürdüreceğini dair iyimserliğin etkisiyle küresel hisse senetlerine doluştular.

New York’ta Williams Capital group LP hisse senedi baş traderı Stephen Carl, “Yukarı yönde devam ediyoruz.” dedi ve Beklentilerden iyi gelen perakende verileri vardı ve işsizlik başvuruları gibi ekonomik rakamlar güce meydan okuyacak bir durum yaratmadı.” diye konuştu.

Hisse senetleri

S&P 500, New York’ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.5 yükselerek 2,185.75 seviyesine ilerledi ve bu yılki kazancını yüzde 6.9’a genişletti. Dow Jones ve Nasdaq yüzde 0.4’ten fazla yükseldi. Üç endeks de 31 Aralık 1999’dan beri ilk defa rekor seviyeye aynı anda yükseldi.

ABD hisse senetlerindeki taze rekorlar stratejistlerin gözardı etmesini daha güç kılıyor. Wells Fargo & Co., S&P 500 için hedefini yükselten Bloomberg tarafından takip edilen 21 şirketten ikincisi durumuna geldi. Bankanın hisse senedi stratejist şefi Gina Martin-Adams, endesin 12 ay içerisinde 2,200’e tırmanmasını bekliyor.

ABD endeksi yine de arka arkaya 23 gündür yüzde 1’den büyük hareket etmede başarısızlığa uğradı ve 2014’ten beri en uzun serisini kaydetmiş oldu. S&P 500 Temmuz ortasında, bir önceki rekor seviyesini aştıktan sonra, değerlemelerin on yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ykaın olmasıyla birlikte, yukarıya doğru hafif hareket etti.

Macys’s, beklentileri aşan kar açıklaması ve karlılığı sürdürebilmek için mağazalarının yüzde 14’ünü kapatacağını açıklamasının ardından yüzde 17 yükseldi. Kohl’s en büyük rallisini kaydederken, J.C. Penney Co. ve Nordstorm en az yüzde 7.5 yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, gün içindeki düşüşünü tersine çevirerek yüzde 0.8 yükseldi.

Emtia

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü, New York’ta 1.78 dolar yükselerek varil başına 43.49 dolara ilerledi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 25 üzerindeydi. Reuters’a göre, Suudi Arabistan enerji bakanı, Cezayir’de yapılacak görüşmelerde piyasayı dengeleme konusunda atılacak olası adımların tartışılabileceğini söyledi.

New York’ta Again Capital LLC ortaklarından John Kilduff, “Piyasa belirgin bir şekilde Suudi bakanın yorumlarına tepki veriyor.” dedi ve “İran’ın hedefine yaklaşması ve Suudilerin biraz daha esnek olmalarıyla birlikte bu seferki toplantıdan bir karar çıkma olasılığı çok yükseldi.” diye görüş bildirdi.

Petroldeki ralli, Bloomberg Emtia Endeksi’nin yukarı çıkmasına yardımcı olurken, bakır değer kazandı altın geriledi.

Para birimleri

Meksiko pesosu, Bloomberg’in anketine katılan 28 ekonomistin biri hariç tamamının tahmin ettiği, merkez bankasının gecelik faiz oranını yüzde 4.25’te tutmasının ardından beş günlük rallisini genişletti.

Yeni Zelanda doları, traderların merkez bankasının borçlanma maliyetlerini düşürme kararının yetersiz derecede güvercin olduğu kanısına varmasıyla güçlendi.

Bloomberg Dolar Endeksi hafif değişti. Endeks son seansta, ABD faiz artırım olasılığının vadeli işlemler piyasasında dört puan düşerek yüzde 41’e gelmesiyle yedi haftanın düşüğüne gerilemişti.

İsveç kronu, Temmuz enflasyon verisinin beklentilerden daha iyi gelemsiyle, dolar karşısında bir ayı aşkın sürenin zirvesine yükseldikten sonra hafif değişti.

Tahviller

10 yıllık ABD hazine tahvilleri altı baz puan yükselerek yüzde 1.57’ye geldi. İngiltere’nin 10 yıllık tahvilleri, rekor düşük seviyeye iten üç günlük rallinin ardından haffi değişti.

Ukrayna’nın 2019 Eurobondları 27 Haziran’dan beri en büyük düşüşünü kaydederek, faizleri 39 puan artışla yüzde 7.85’e gönderdi. Kiev’deki yetkililer, ajanların Kırım’da terör taktikleri uyguladığı yönünde Rusya’dan gelen suçlamaların, Kremlin’in Rusya destekli ayrılıkçı gruplarla Ukrayna’lı güçlerin arasındaki çatışmaları artırmasını haklı göstermek için uyguladığı bir taktik olabileceğini belirtti.

BLOOMBERG