ABD ile Küba arasındaki yeni dönem sağlık alanına da yansıdı. İki ülke kanser araştırmalarında işbirliği anlaşması imzaladı. Sağlık sisteminin temelleri, aynı zamanda doktor olan devrimin lideri Che Guevara tarafından atılan Küba, özellikle kanser araştırmaları ile dünyanın yakın takibi altında olan bir ülke.


Amerika Birleşik Devletleri ile Küba kanser araştırmalarında birlikte çalışacak.

ABD Sağlık Bakanı Sylvia Burwell ve Kübalı mevkidaşı Roberto Morales, iki ülkenin tıbbi işbirliğini öngören anlaşmayı Havana’da imzaladı.

İmza töreninin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Burwell, kanserle mücadeledenin iki ülkenin ortak hedefi olduğunu söyledi.

Burwell, “”Devlet başkanlarımız Obama ve Castro bir araya geldiklerinde kanserle mücadelede işbirliği konusunda anlaşmıştı. Bu bağlamda kanseri önlemek, teşhis ve tedavi etmek olmak üzere 3 başlıkta çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız” dedi.

ABD, geçen hafta da Küba’dan ilaç ithal edilmesinin önünü açan bir yasa tasarısına onay vermişti.

KANSER ARAŞTIRMALARINDA DÜNYANIN GÖZÜ KÜBA’DA

Küba’da sağlık sisteminin temelleri, kendisi de doktor olan Küba devriminin lideri Che Guevara tarafından atıldı. Birkaç yıldır kanser aşısı üzerinde çalışan ülke özellikle kanser araştırmalarında dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olarak gösteriliyor.

Küba’da ABD yanlısı hükümetin 1959’da devrilmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler askıya alınmış, ABD ekonomik ambargo uygulamaya başlamıştı.

Geçtiğimiz mart ayında ABD Başkanı Obama’nın Küba ziyaretiyle ilişkilerde yeni bir sürece girilmişti.