IŞİD’e karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay John Dorrian, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde Karaçok Dağı’na düzenlediği hava saldırısını, bir saatten az süre öncesinde kendilerine haber verdiğini açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı’nın günlük basın brifingine bağlanan John Dorrian, Suriye ve Irak’taki son durumla ilgili soruları yanıtladı.

Koalisyon sözcüsü, brifingine Türk Silahlı Kuvvetleri Irak’ın Sincar ve Suriye’nin Karaçok Dağı’na düzenlediği hava operasyonu ile ilgili bilgi vererek başladı.

Dorrian, “Hava saldırılarının gerçekleşmesinden bir saatten daha kısa süre önce bilgi verildi. Bu yeterli bir süre değil. Ve bu bir bildirimdi, IŞİD’e karşı savaşta bir ortaktan ve müttefikten bekleyebileceğiniz türden bir koordinasyon değildi” dedi.

Sözcü, ABD birliklerinin saldırıların düzenlendiği bölgeye 10 kilometre uzaklıkta olduğunu, Türkler’in verdiği bilginin çok belirsiz olduğunu ve sahadaki güçlerinin güvenliğini sağlamak için yeterli vakit vermediklerini de söyledi.

Türkiye’nin operasyonundan Irak hükümetinin de haber olmadığına dikkat çeken Dorrian, bunun kendileri için rahatsız edici olduğunu da dile getirdi.

Albay Dorrian, TSK saldırısında öldürülen peşmergeler için de, “Peşmerge savaşçıları, IŞİD ile mücadelede çok önemli ve bizim ortak güçlerimiz. Güvenilir güçler ve çok zor ve tehlikeli şartlar altında ilerleyerek, IŞİD’le mücadelede büyük fedakarlıklar yaptılar. Bu da tüm dünyamızı daha güvenilir kılıyor” diye konuştu.

John Dorrian, Irak’ta ve Suriye’nin kuzeyinde bazı PKK unsurlarının olduğunu kabul etti ancak koalisyonun silahlarının bu unsurlara geçtiği iddialarını yalanladı.

Rusya’dan Türkiye’ye Kınama

Rusya’dan yapılan açıklamada, Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki Kürtleri hedef alan hava harekatı kınandı, egemen iki ülkenin haklarının ihlal edildiği kaydedildi ve bunun kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Rusya, Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki Kürtleri hedef alan hava harekatını kınadı, bunun IŞİD’le mücadeleye zarar verdiğini söyledi

Türkiye’nin dün düzenlediği hava saldırılarında Suriye’de 20 YPG üyesi, Irak’ta ise beş Peşmerge ölmüştü. Ankara sınır kesimlerindeki teröristleri hedef aldığını savunuyor.

Suriye ve Irak hükümetleri de Türkiye’yi son operasyonlardan dolayı kınamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Irak ve Suriye’de terörle mücadelede sonuca varılmasına daha çok mesafe varken, bu tür eylemler, ortak mücadeleye zarar veriyor,” denildi.

Açıklamada, Türkiye’nin egemen iki ülkenin haklarını ihlal ettiği de vurgulanıyor ve bunun kabul edilemez olduğu kaydediliyor.

YPG, Amerika öncülüğündeki koalisyon kuvvetlerinden Suriye ve Türkiye’ye karşı havadan koruma istedi.

Ankara’dan ‘bilgilendirilmedik’ eleştirisine tepki

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, operasyonunun yeterince eşgüdüm içinde yapılmadığı yönünde ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün eleştirisine tepki gösterdi.

Müftüoğlu, hava operasyonu öncesinde, ABD, IŞİD’le Mücadele Küresel Koalisyonu ve Rusya Federasyonu’nun askeri ve diplomatik kanallardan bilgilendirildiğini kaydetti.

Sözcü, açıklamasında, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın ABD’li ve Rus muhataplarıyla birer telefon görüşmesi yaptığını da belirtti.

Müftüoğlu, hava operasyonunun BM Şartı’nın 51. Maddesinde de belirtilen “doğal meşru müdafaa hakkı çerçevesinde” yapıldığına da dikkat çekti.