Federal Göçmenlik Bürosu yetkilileri, geçen hafta aralarında New York, California, Indiana, Kansas, Kentucky ve Missouri’nin de bulunduğu 11 eyalette kaçak göçmenler ile ilgili operasyonlar düzenledi. Yetkililer operasyonlarda 160’ı Los Angeles ve civarından olmak üzere en az 680 göçmenin gözaltına alındığını açıkladı.

Gözaltına alınanlardan 40’ı da New York’ta yaşayan göçmenlerden oluşuyor. New York’ta Pazar günü ayine gidenlerin durdurulup kontrol edildikleri ve kaçak olanların gözaltına alındıklarına ilişkin iddialarla ilgili olarak İç Güvenlik Bakanlığı basın sözcüsü, “Bu kesinlikle doğru değil” açıklamasını yaptı. Göçmenlik bürosu yetkilileri de bunun ‘şok’ bir denetim olmadığını, daha önceden planlanan rutin bir uygulama olduğunu belirtti.

Bir güvenlik yetkilisi de konuyla ilgili olarak gözaltına alınan kişilerin saldırı ve tecavüz gibi suçlardan sabıkaları olduğunu söyleyerek, “Markete gidip alışveriş yapanların evraklarını kontrol etmiyoruz, kimleri araştırdığımızın farkındayız” diye konuştu.

İç Güvenlik Bakanlığı gözaltına alınanların yüzde 75’inin çeşitli suçlardan hüküm giymiş kişiler olduğunu duyurdu.

Öte yandan New York Belediye Başkanı Bill de Blasio da iddiaların ardından sözcüsü aracılığı ile yaptığı açıklamada, “New Yorklular hiçbir şekilde New York polisinin kendilerini durdurup göçmenlik evraklarını sormayacağına emin olabilirler. New York polisi asla göçmenlik bürosu güvenlik elemanı gibi çalışmayacak” dedi.

Operasyonlarda Başkan Donald Trump’ın göçmenlere karşı aldığı kararların rolününün olup olmadığı konusunda bir açıklama yapılmadı. Yetkililer benzer operasyonların bir önceki başkan Barack Obama döneminde de yapıldığına dikkat çekiyorlar. Obama’nın Amerikan tarihi boyunca en çok göçmeni sınırdışı eden başkan olduğu belirtiliyor. 2015 yılı sonu rakamlarına göre Obama’nın başkanlığı boyunca 2,5 milyondan fazla kişinin Amerika’dan sınırdışı edildiği belirtiliyor. Resmi rakamlara göre sadece 2013 yılında sınırdışı edilen göçmen sayısı 435 bin 498 kişi.

Uzmanlar gerek Obama gerekse diğer başkanlar döneminde sınırdışı edilenlerin zaman zaman yüzde 91’e varan oranlarla suçlulardan oluştuğuna dikkat çekiyorlar. Göçmenlik Bürosu suçlular ile birlikte çocukları ya da ailelerinin de sınırdışı edilmediğini belirtiyor. Obama da daha önce konu hakkında yaptığı bir açıklamada, “Suçluları hedef alıyoruz çocuklarını ya da ailelerini değil. Suça karışmadan çocukları için mücadele edenleri annelerini sınırdışı etmiyoruz, çete üyelerini atıyoruz” demişti.

Eski başkan George W. Bush döneminde de çeşitli suçlara karıştıkları gerekçesi ile yaklaşık 2 milyon kişi sınırdışı edilmişti.