ABD’de üst düzey temaslar

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ABD’li mevkidaşı ile Washington’da bir araya gelirken, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Beyaz Saray’daydı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 16-17 Mayıs’ta ABD’ye gerçekleştireceği ziyaret öncesinde Türkiye’den üst düzey yetkililer ABD’de temaslarına başladı.

İlk olarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ABD’li mevkidaşı Jeffrey Sessions ile başkent Washington’da Adalet Bakanlığı binasında bir araya geldi. Yaklaşık 45 dakikalık görüşmenin ana gündem maddesi 15 Temmuz darbe girişiminin planlayıcısı olarak suçlanan Fethullah Gülen’in geçici tutuklanması ve Türkiye’ye iade edilmesi oldu.

Bozdağ, görüşmede ABD’li mevkidaşından Gülen’in geçici olarak tutuklanmasını ve iadesine ilişkin gönderilen dosyaların en kısa sürede mahkemeye ulaştırılmasını istedi. Görüşmede 13 aydır ABD’de tutuklu olarak yargılanan Reza Zarrab’ın gündeme gelmediği belirtildi.

Akar, Fidan ve Kalın Beyaz Saray’da

Diğer yandan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Beyaz Saray’da Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral Herbert Raymond McMaster başkanlığındaki ABD heyeti ile bir araya geldi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre görüşmede, Suriye ve Irak’taki gelişmeler, terörle mücadele, ikili ilişkiler ve diğer güvenlik konuları ele alındı.

Çavuşoğlu – Tillerson telefon görüşmesi

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson telefonda görüştü.
Konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelecek hafta ABD’ye yapacağı ziyaret ele alındı ve Suriye’deki gelişmeler ile Astana süreci de değerlendirildi.

Erdoğan’ın, geçtiğimiz Ocak ayında görevi devralan ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı ilk yüzyüze görüşmede Gülen’in iadesi, Suriye, ABD’nin PYD/YPG’ye desteği gibi ikili ilişkilerdeki hassas birçok konunun gündeme gelmesi bekleniyor.