Trump yönetimi, Iraklı Kürtler’e gelecek hafta yapmayı planladıkları bağımsızlık referandumunu iptal etmeleri yönündeki baskısını arttırıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ni, referandumun iptal edilmemesi halinde Bağdat’la müzakerelere uluslararası desteği çekmekle tehdit etti.

Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert yaptığı yazılı açıklamada, 25 Eylül için planlanan referandumu düzenlemenin, “Kürtler dahil tüm Iraklılar için” ağır bedelleri olacağı uyarısında bulundu. Nauert, Kürtleri, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimle Bağdat hükümeti arasında ABD ve BM’nin de yardımıyla müzakereler yapılmasını içeren “alternatifi kabul etmeye” çağırdığını belirtti.

Nauert, “Referandum yapılırsa, Bağdat’la müzakerelere gidilmesi bir hayli zora girecek ve müzakerelere uluslararası destek önerisi de engellenmiş olacak” ifadesini kullandı.

Daha önce de referandum planlarına muhalefetini dile getiren ve herkesi IŞİD’le savaşa odaklanmaya çağıran açıklamalar yapan ABD, beklenen ‘Evet’ sonucunun Irak’ı parçalayabileceği ve bölgeyi istikrarı bozabileceği kaygısını taşıyor.

Son açıklama, ABD’nin 2003 yılından bu yana savaştığı ülkede büyük zorluklarla sağlanan ilerlemenin tehlikeye girebileceği endişesini yansıtan bir tarzda, bugüne kadarki en sert açıklama oldu.

Nauert açıklamasında, planlanan referandumun daha şimdiden IŞİD’e karşı yürütülen savaşa sekte vurduğunu kaydederek, IŞİD ve diğer aşırılık yanlısı grupların referandumun neden olacağı gerilimlerden faydalanacağı uyarısında bulundu.

Amerikalı sözcü, “Irak’ın tüm komşuları ve hemen hemen tüm uluslararası toplum da bu referanduma karşı” dedi. Amerika’nın kilit müttefiklerinden İsrail ise bağımsızlık referandumunu destekliyor.

Irak Anayasa Mahkemesi, referandumun geçici olarak askıya alınması yönünde karar almış, Meclis’ten de referandumun reddeden karar geçirilmişti. Irak Başbakanı Haydar El Ebadi, referandumun şiddete yol açması halinde askeri müdahalede bulunmaya hazır olduğunu bile söylemişti.

Ancak Kürt yetkililer bugüne kadar geri adım atmadı.