ABD’nin bilinmeyen çocuk gelinleri

ABD’de tüm dünyada olduğu gibi çocuk evlilikler sorunu git gide büyüyor. Unchained at Last adlı sivil toplum örgütünün paylaştığı verilere göre ABD’de 2000-2010 yılları arasında, 12-18 yaş grubunda yaklaşık 250 bin kişi evlendirildi. Bu örgüt ülkede çocuk yaşta zorla ya da anlaşmalı şekilde evlendirilenlere yardım sağlıyor.

ABD’de sadece 10 eyalette çocuk evliliklerine karşı önleyici ve cezai yaptırımlar var. Eyaletlerin çoğunluğunda yaş sınırı 18. Ancak diğer 27 eyaletteyse yasalar herhangi bir yaş sınırı belirlemiyor. Birçok eyalette ailenin rızası çocukların evlenmesi için istisnai durum oluşturuyor. Anne veya babanın evlilik izni başvurusu için atacağı bir imza yeterli.
Örneğin New York yasalarına göre, 14 yaşındaki bir kişi evlendirilebiliyor.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, New Jersey eyaletinde 1995-2012 yılları arasında yaklaşık 3500 kişi evlendirildi. Bu çocuklardan bazılarının yaşı 13’e kadar düşebiliyor.
Bunun yanında New Jersey’de 15 yaşın altındaki bir kişinin evlenmesi, mahkeme izniyle mümkün. Bu çocukların yüzde 91’i, yetişkinlerle ya da kendilerinden yaşça çok daha büyük kişilerle evlendirilmiş.

ABD’deki göçmenlere destek veren Tahirih Adalet Merkezi’nin verilerine göre, 2009 ve 2011 yılları arasında 18 yaşın altında evliliğe zorlanan 3 bin kişi kayda geçti. Birçoğu, sürgün edilecekleri, öldürülecekleri ya da dayak yiyecekleri korkusuyla evlendi. Müslümanlar, (çoğunlukla Katolik) Hristiyanlar, Hindu, Budist ve Sihler arasında çocuk evliliklerine sıklıkla rastlanıyor.

18 yaş ve altındaki evliliklerin, fiziksel ve ruhsal sağlık üzerinde yıkıcı etkileri var. Eğitim ve ekonomik fırsatlara erişimleri azalırken, şiddete maruz kalma riskleri artıyor.
Bu kızların kalp krizi, şeker hastalığı, kanser ve felç riski, 19-25 yaşları arasında evlenenlere göre yüzde 29 daha fazla.

Amerika’da 19 yaşından önce evlenenlerin üniversiteyi bitirme ihtimalleri ise 4 kat daha az. Ancak birçok eyalette, yasalara getirilen ‘istisnai durumlar’ nedeniyle bu sorunun önü alınamıyor. Örneğin, Virginia’da 16 yaşından sonra ‘özgür bırakılmış’ kişilerin vakalarında istisnai olarak cezai yaptırımlar kaldırıldı.
Çocuk evliliklerinde yetişkinlere cezai yaptırım getirilmesi için New York and Maryland’de Eyalet Senatosu’na sunulan yasa tasarıları da reddedildi.

Dünya’da her 3 kızdan 1’i erken yaşta evlendiriliyor

Save the Children örgütü 11 Ekim Dünya Kızlar Günü dolayısıyla hazırladığı son raporunda çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının sayısının arttığını duyurdu. Rapora göre dünya genelinde çocuk yaşında evlendirilmiş 700 milyon genç kız bulunuyor. Save the Children’in tahminlerine göre, bu sayı 2050 yılına gelindiğinde bir milyarı barajını geçecek.

Afganistan, Yemen, Hindistan, Somali gibi ülkelerde kız çocuklarının 10 yaşında evlendirildiklerine dikkat çekilen raporda, buna bağlı olarak eğitim seviyesinde düşüş yaşanıyor. Bununla birlikte erken hamileliğe bağlı ölümlerde de artış görülüyor.

İsveç birinci Türkiye 55. sırada

Save the Children, çocuk yaşta evlilik, erken hamilelik, anne ölümleri gibi kriterlere göre 144 ülkedeki kız çocuklarının yaşam kalitesini araştırdı.

Buna göre kız çocukları bakımından yaşam kalitesi en iyi ülke İsveç oldu. Finlandiya, Norveç, Hollanda ve Belçika ilk beşte yer alırken, Türkiye 144 ülke arasında 55.sırada bulunuyor. Listenin son üç sırasında ise, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad ve Nijer yer alıyor.

Birleşmiş Milletler uyarıyor

BM’nin hazırladığı rapor da çok farklı değil. Son dönemde yürütülen çalışmalar rağmen ‘çocuk gelin’ sayısının son 10 yılda kontrol altına alınamadığını ortaya koydu.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından hazırlanan rapora göre, gelecek 10 yılda 142 miIyon kız cocugu 18 yaşından önce evlendirilecek.

Rapordaki veriler dünyada her gün 18 yaşın altında yaklaşık 37 bin kız çocuğunun evlendirildiğini gösteriyor. Bu eğilimin önüne geçilmezse 2020’de 18 yaşından küçük evlendirilen kız çocuğu sayısı yılda 14,2 milyona ulaşacak. Bu da yaklaşık yüzde 14 oranında artış anlamına geliyor.

Çin hariç gelişmekte olan ülkelerde her üç kız çocuğundan biri (yaklaşık 67 milyon kız çocuğu) 18 yaşından önce evlendiriliyor. Bu sorun hakkında en çok ilerleme sağlayan ülkeler Ermenistan, Bolivya, Etiyopya ve Nepal.