ABD’nin yeni sağlık reformu yasası duyuruldu

REUTERS/Jonathan Bachman/File Photo

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler, Obamacare olarak bilinen eski Başkan Barack Obama’nın sağlık reformunun iptal sürecini başlatacak yasa tasarısını kamuoyuna duyurdu.

Düşük Maliyetli Sağlık Sigortası (ACA) Reformu’nun büyük bölümünü feshetmeyi öngören tasarı, Amerikan Sağlık Hizmeti Hareketi ismini taşıyor.

Yeni tasarı federal hükümetin sağlık sistemindeki rolünü azaltmayı hedefliyor.

Ancak tasarıyı destekleyen Cumhuriyetçiler ise yeni düzenlemeyle insanlara kendi sağlık sigortasını seçme hakkı verildiğini ve yönetimin Washington’dan Amerikan halkına transfer edildiğini savunuyor. Konuyla ilgili açılama yapan Cumhuriyetçi Senatör Greg Walden, “Sigorta kanununda değişiklikler yapmaya çalışıyoruz, böylece tüketiciler ileride göze alabilecekleri seçenekleri bulacak. Ayrıca düşük gelirli kişilerin uygun fiyatlı sağlık sigortasına, kendileri ve aileleri için çalışan politikalara erişmelerine yardımcı olabilecek gelişmiş, indirimli vergi kredileri ile onları destekliyoruz” dedi.

Obamacare kapsamında düşük ve orta gelirli ailelere gelirleri bazında sağlanan teşviklerin iptal edilip yerine yaş ve gelire göre belirlenecek vergi kredileri getirilmesini öngören tasarı, ayrıca zorunlu sağlık sigortasını kaldırmak için sigortası olmayanlara yönelik cezaların feshedilmesini hedefliyor.

Reform paketinde kişiler ve işverenler üzerindeki vergiler ve devlet yardımlarına ilişkin değişikler olduğu belirtiliyor. Sağlık uzmanı Larry Levitt, yeni düzenlemenin dar gelirliler açısından büyük zorluklar getireceğini belirtirken, “Ulaşılabilir bakım yasasından yararlanan düşük gelirli 20 milyon insan yeni tasarıda zorlanacaktır. DÜşük gelirli insanlar sigortayı satın almakta büyük ölçüde daha az yardım alacaklar ve Medicaid programı kapsamında azaltılmış finansman, eyaletlerin bugün yaptıklarını sağlamakta zorlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Buna karşın tasarı Obamacare’in en popüler hükümlerinden ikisini ise koruyacak. Sigorta şirketlerinin poliçenin kapsamını reddetmesini veya mevcut koşulları olanların daha fazla para yatırmasının önüne geçecek ve 26 yaşına kadar kişilerin ebeveynlerin sağlık planları kapsamında kalmasını sağlayacak

Uzmanlar, yasa tasarısındaki temel değişikliklerin ülkede Obamacare ile tarihin en düşük seviyelerine gerileyen sigortasız kişi sayısını yükselteceği görüşünde birleşiyor.

Yeni tasarı ile ilgili Senato’da durum bıçak sırtında

ABD’de bir yasa tasarısnın senatodan geçmesi için en az 51 oy alması gerekirken, 100 sandalyeden 52’si ile çoğunluğu elinde tutan Cumhuriyetçilerden en az 4’ünün karşı çıkabilecek olması ise tasarının kaderini belirsizleştiriyor.

Trump’ın en önemli vaatlerindendi

ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim vaatlerinin başında Obamacare olarak bilinen sağlık reformunu vakit kaybetmeden iptal edilmesi yer alıyordu.

Obama’nın 2010 yılında hayata geçirdiği sağlık reformu dar gelirli kişilerin sağlık sisteminden yararlanmasını sağlarken, özellikle orta ve üst gelir gurubundaki çalışanlara vergi yükü getirdiği eleştirilerine neden oluyordu.