Diyabet riskini azaltan, lif zengini çiya ile muhteşem puding yapımı…

Son yıllarda gündeme gelen ve beslenme listelerinde sıkça görülen Çiya, yüksek miktarda lif ve omega-3 yağ asidi ile bol miktarda kaliteli protein, mineral ve antioksidan içeriyor. Bu özellikleri ile yemeklere kolayca uyum sağlayan Çiya, kalp hastalığı ve diyabet riskini azalttığı gibi sindirim sistemini de güçlendiriyor.

Son dönemde dünya sofralarının gözde ürünü haline gelen Çiya, Türk mutfağında da değişik tariflerle kullanılmaya başlandı. Duru Bulgur’un Türk sofralarına getirdiği Çiya, hem diyet hem de beslenme listelerinin üst sıralarında yer alıyor.

Bütün yemeklere uyum gösteriyor

Beslenme Uzmanı Seçil Kenar, Çiya tohumlarının yüksek miktarda lif ve omega-3 yağ asidi ile bol miktarda kaliteli protein, mineral ve antioksidan içerdiğini söyledi. Çiya tohumunun en önemli avantajlarından birinin ise bütün yemeklere uyum gösterebilmesi ve kolaylıkla tüketilmesi olduğunu belirten Kenar, “Hafif bir lezzete sahip Çiya, hemen hemen her şeye ilave edilerek tüketilebiliyor. Çiya tohumunu salata, kahvaltı gevreklerine, yoğurda veya içeceklerinize ekleyebilirsiniz.

Sıvı gıdaları iyi şekilde emebilen Çiya, bu özelliği sayesinde kimi sosları koyulaştırmak ya da tariflere göre yumurtanın yerine de kullanılabilir. Çiya tohumunu öğütmenize, suda bekletmenize, öğütmenize veya pişirmenize gerek yoktur.” Diye belirtti.

Diyabet riskini düşürüyor

100 gramında 468 kalori barındıran Çiya tohumunun içerdiği karbonhidratların büyük çoğunluğunun lif şeklinde olduğunu ifade eden Kenar, “Birçok insan yeterli düzeyde lif almamaktadır fakat gerekli oranda lif tüketmek, bağırsak sağlığına ve başka birçok iç organın sağlığına faydası çoktur. 24 gram yani günlük tüketilmesi gereken Çiya tohumunda 7,89 gram lif bulunmaktadır. Bu oran kadın ve erkeklerin günlük gereken lif miktarının büyük bir çoğunluğunu karşılamaktadır. Günlük ortalama kadınların 25 gram, erkeklerinse 38 gram lif tüketmesi sağlık açısından çok faydalıdır.

Zor çözünen ve yüksek seviye emici özelliğe sahip olan Çiya tohumu, bu sayede diyabet riskini düşürmeye de etkilidir” diye konuştu. Kenar, Çiya tohumunun kalp hastalığı ve diyabet riskini azalttığı gibi sindirim sistemini güçlendirdiğini, yüksek tansiyonlu bireylerde kan basıncını düşürdüğünü de sözlerine ekledi.

İşte Çiyalı hafif ve sağlıklı bir öğün tarifi ; Ahududu ve Nar Taneli Chia Pudingi

Malzemeler

– 3 yemek kaşığı chia tohumu
– 1 bardak süt
– 2 çay kaşığı bal
– 1/2 çay kaşığı tarçın
– 1 çay kaşığı vanilya
– 1 yemek kaşığı ahududu ve nar taneleri karışımı

Hazırlanışı

Nar taneleri ve ahududu dışında bütün malzemeleri kapalı bir kavanoz ya da benzeri bir kabın içerisine boşaltın ve malzemelerin birbirine iyi karıştığından emin olana kadar karıştırın. 1 saat kadar bir ara verin ve 1 saat sonra aynı işlemi tekrar yapın. (isteğe göre bu karışım bir gece boyunca buzdolabında bekletilebilir) Daha sonra karışımın yarısını küçük bir kaba boşaltın.

Ahududu ve nar taneleri karışımının yarısını üzerine boşaltın. Kalan diğer karışımı da buna ekleyin ve en son üzerine kalan ahududu ve nar taneleri karışımını ekleyin. Pudinginiz servise hazır. Dilerseniz başka meyvelerle de bu tarifi deneyebilirsiniz.