Almanya önümüzdeki günlerde bir dizi uluslararası siyasi buluşmaya ve çok sayıda üst düzey siyasetçiye ev sahipliği yapacak. Dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20 üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın hemen ardından, geleneksel Münih Güvenlik Konferansı düzenlenecek. Cumartesi ise, Başbakan Binali Yıldırım Oberhausen kentinde düzenlenecek bir mitingte anayasa değişikliği için oy isteyecek.

Almanya’nın eski başkenti Bonn’da bugün ve yarın yapıalcak G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı yeni ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Avrupa’daki ilk teması olması açısından merakla bekleniyor. Tillerson’un yeni Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in yanısıra özelllikle Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Çinli meslektaşı Wang Yi’le yapacağı görüşmelerde, başta Suriye meselesi olmak gündemdeki uluslararası konuları ele alınması bekleniyor.

Gözlemciler ABD ve Rus dışişleri bakanlarının buluşmasında, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kırım’ın Ukrayna’ya geri verilmesi yönündeki açıklamasının da konuşulacağından yola çıkıyor. Rusya açıklamaya sert tepki göstermiş ve “Kırım Rusya’nın toprağı ve biz topraklarımızı geri vermeyiz” ifadesini kullanmıştı. Tillerson’un Bonn’da görüşeceği mevkidaşları arasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bulunuyor. Zirvede terörizm ve sığınmacı krizi de ele alınacak. Bu bağlamda kitlesel göçün nedenleriyle yerinde mücadele amacıyla Afrika ülkelerine daha fazla yardım edilmesi ve altyapı yatırımlarının özel sektörün öncülüğünde yapılması Almanya’nın hazırladığı zirve gündeminin önemli noktalarından biri. Almanya, 7-8 Temmuz’da da G20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak. Hamburg’da ağırlanacak liderler arasında ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bulunuyor.

Bonn’daki G 20 Zirvesi’nin katılımcılarının büyük bir bölümü hafta sonunda Münih Güvenlik Konferansı’nda tekrardan bir araya gelecek. 53.üncü kez düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’na ABD tarafının Dışişleri Bakanı Tillerson’un dışında, Başkan Yardımcısı Mike Pence, Savunma Bakanı James Mattis ve İç Güvenlik Bakanı John Kelly’nin de içinde bulunduğu kalabalık bir heyetle katılması bekleniyor. Konferansta Donald Trump’ın, Başkanlık görevini devralmasından sonra ABD-AB ilişkileri, NATO ittifakının geleceği, Ukrayna krizi ve terörizm ile mücadele gibi konular ele alınacak. Türkiye’yi Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından temsil edileceği toplantıda, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’ın yapacağı konuşmada Trump yönetiminin uluslararası siyasetlerle ilgili temel hedeflerini aktaracağından yola çıkılıyor. Başbakan Yıldırım’ın da, konferans kapsamında bir panelde konuşma yapması ve ayrıca ikili temaslarda bulunması öngörülüyor.

Öte yandan Başbakan Yıldırım, Münih’e geçmeden cumartesi günü Oberhausen kentinde düzenlenecek bir kapalı salon mitinginde Almanya’da referandum kampanyasına start verecek. AK Parti’nin Avrupa’daki örgütlenmesi Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından düzenlenen toplantıya 15 bin kişinin beklendiği bildirildi. Konuyla ilgili açıklamaya göre, Başbakan Yıldırım, 16 Nisan’da yapılacak anayasa referandumu için Avrupa ülkelerinde yaşayan ve oy kullanma hakkı olan yaklaşık 3 milyon Türk vatandaşından ‘evet’ oyu vermelerini isteyecek. Yurtdışındaki sandıklar Türkiye’den daha erken açılacak. Resmi temsilciliklerde oy verme işlemleri 27 Mart-9 Nisan tarihleri arasında, gümrük kapılarında ise 27 Mart-16 Nisan tarihleri arasında yapılacak.