Amerika ve Katar birleşiyor

Geçen sene 1 milyar dolar değer biçiliyordu.

Amerikalı elektronik ticaret ve bulut bilişim firması Amazon, yapılan açıklamaya göre Dubai merkezli Souq.com adlı sitenin satın alınması için hissedarlarla anlaşma sağladı. Habertürk’ün haberine göre; Tüketici elektroniği, ev gereçleri ve konfeskiyon başta olmak üzere pekçok kategoride ürün satışı yapan Souq, Orta Doğu ve Arap Dünyası’nun en büyük internet perakendecisi olarak biliniyor.

Genç ve teknoloji düşkünü nüfusu sayesinde elektronik ticaretin hızla geliştiği Orta Doğu ülkeleri, özellikle de Kuveyt, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, akıllı telefon piyasası için çok değerli durumda. Geçen sene yapılan değerlendirmelerde 1 milyar $ fiyat biçilen Souq.com’un satışında küresel finans kuruluşu Goldman Sachs’ın aracılık yapacağı iddialar arasında.

Satış bedeli ne kadara gerçekleşecek?

650 milyon $ civarında olması beklenen satışta Amazon için en cazip gelen unsurun bölgede bürokratik engellere takılmadan her ülkede varolan tedarikçi ve mağazaları kullanabilecek olması gösteriliyor.

Piyasa değeri 400 milyar $ olarak tahmin edilen Amazon, gelişmekte olan pazarlarda agresif bir büyüme stratejisi izliyor. Yakın zamanda Hindistan’a milyarlarca dolar yatırım yapan ve mağazalarını sanal ortamdan gerçeğe taşımaya hazırlanan Amerikalı şirket, Meksika’da da faaliyete başlamıştı.

2005 yılında eBay tarzı bir internet açık artırma sitesi olarak faaliyete geçen fakat sonradan üçüncü taraf mağazalar için birer pazar yerine dönerek internet perakendiciliğine evrilen Souq.com; Umman, Katar, Bahreyn, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Suudi Arabistan’da çok güçlü olmasıyla biliniyor.

Arap şirket, geçen sene Standard Chartered, Baillie Gifford gibi kuruluşlardan geçen yıl 275 milyon $ fon toplamıştı. Körfez ülkelerindeki e-ticaret atılımları bununla da sınırlı değil.

Dünya’nın en uzun binası Burj Khalifa’yı geliştirmesiyle bilinen Dubaili iş adamı Muhammed Alabbar’ın Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu ile işbirliğine giderek, 1 milyar $ yatırımla, Orta Doğu’da bir elektronik ticaret sitesi kurması bekleniyor.