21 Ağustos 2017’de tam güneş tutulması #Eclipse2017 Amerika Birleşik Devletleri’nin genelinde izlenebilecek. Amerika’nın bir ucundan diğerine Oregon’dan Güney Carolina’ya kadar 14 eyalette yüz milyonlarca insanın yaşadığı alan çarpıcı manzaralar eşliğinde gündüz vakti neredeyse tamamen karanlıkta kalacak.

#Eclipse2017 hakkında bilinmesi gereken pratik bilgiler:

1). Tutulma esnasında güneşe bakmak için kesinlikle özel gözlük takmalısınız, aksi takdirde gözlerinize ciddi, kalıcı zarar verebilirsiniz. Bu tür gözlüklerin hepsi ISO 12312-2 kalite standardına sahiptir. Gözlükleri takın sonra başınızı güneşe çevirin.

2). Güneş tutulması çok kısa sürer. 113 kilometre genişliğinde gölgenin merkezinde bulunan insanlar bile, yalnızca iki buçuk dakika boyunca gece gibi bir karanlık yaşar. Tutulma gölgesi saniyede 2.129 km ile 3.600 km arasında hızla hareket edecek.

3). Bu tür bir tutulma çok nadirdir. Kuzey Amerika’yı bir uçtan diğerine kaplayan en son tutulma, 99 yıl önce 1918 senesindeydi. Aynı enlemde bir sonraki tutulma 12 Ağustos 2045’de gerçekleşecek.

4. İki adet özel geliştirilmiş jet uçağı, tutulmayı 7 dakika boyunca izleyecek. Jetlere güneşin gizemli dış kenarı koronayı saniyede 30 kare fotoğraf çekebilen kameralar yerleştirildi. Ayrıca tutulma bilim insanlarına, güneş atmosferinde yüksek ısıda sürekli oluşan olguların en iyi şekilde gözlemlenmesi fırsatını sağlayacak.

5). 21 Ağustos sabahı şafak vakti Kuzey Pasifik’de bir teknede olursanız, ay güneşin önüne gelip kapatacağı için gün doğumu görülmeyecek. Bu, güneş tutulmasını dünyanın her yerinde takip eden tutkunlarının bile nadiren göreceği bir manzara olacak. Tutulma karada, yerel saatle sabah 10.15’te, Newport, Oregon’nun hemen kuzeyinde başlayacak.

6). Herkes karanlık anlarda hava sıcaklığı ve bulut örtüsünü ölçerek, Amerikan uzay aracı NASA’ya tutulma sırasında yardımcı olabilir. Globe Observer uygulaması vasıtasıyla rapor edilen veriler Dünya sistemini inceleyen bilim adamları için eşsiz yeni bir bilgi seti oluşturacak.

7). DSCOVR adlı bir uzay aracı uzaydan tutulmayı takip edecek. NASA’ya ait bu uydu tutulmayı tümüyle takip edebilmek için dünyamızdan yeterince uzakta olan tek uydudur. Bu uydu, Ay’ın gölgesinin tutulma boyunca ilerleyişini 1 buçuk milyon kilometre mesafeden izleyecek.

8). Tutulmanın geçeceği ABD eyaletleri sırasıyla, Idaho Falls, Idaho; Casper, Wyoming; Grand Island & Lincoln, Nebraska; Kansas City, Kansas; St Louis, Missouri; Bowling Green, Kentucky; Nashville, Tennessee; Greenville ve Charleston, Güney Carolina olacak.

9). Güneş tutulmasının gözlemleneceği güzergahta yaklaşık 200 milyon insan yaşıyor. Tutulma dolayısıyla kimi okullar tatil, kimisi de özel etkinlikler düzenleyecek. Bilim tutkunları tutulma partileri yapmayı planlıyorlar.

10. Güneş tutulmaları sıklıkla felaket ve sıkıntı ile ilişkilendirilir. 2017’de yaşanacak olan tutulma bu inanıştan istisna değil. Astrologlar, tutulmanın Başkan Donald Trump için sıkıntılı günlere gebe olacağı yorumunda bulunuyor.

11). Bu derece görkemli bir güneş tutulması sosyal medya çağında ilk kez meydana gelmekte. Sizlere #Eclipse2017 hashtagini takip etmenizi öneririz.