Kaliforniya ile Nevada arasındaki Tahoe Gölü, bu ay önce Burning Man kalabalığını ağırlayıp detoks kampına dönüşecek, sonra Ironman etabıyla adrenalinin merkezine… Tahoe Gölü, herkesin gönlünü yapacak kadar cömert.

Bir sonraki destinasyon için tek aktivite ihtiyacım, yapılması belki de en zor olan: Durmak. Seyahatte ya da evde vaziyet hep şu: Bir şeyler atıştırırken bile bir göz ucuyla manzaraya doyma diğeriyle gazete-dergi-sosyal medya okuma; bir kulağı masadaki sohbet diğer kulağı fondaki müzik için kullanma. Kontrolsüz multifonksiyonellik, a-acayip mükemmeliyetçilik.

ABD’deki iş seyahatlerinin, “Onu da görelim, şunu da kaçırmayalım” tatillerinin tam ortasına sürpriz şekilde düşmüş kısa Tahoe Gölü kaçamağında aklımı kurcalayan soru, bu: Durmak nasıl bir şey?

ABD’nin altıncı büyük gölü Tahoe, ağırlıklı Kaliforniya’da yaşayan, boş zamanını ve parasını “şovun” değil “doğanın” bir parçası olmak için harcayan “bembeyaz” Amerikalıların gizli sığınağı. Filmlerden fırlama evlerin arasında olmanıza rağmen Hollywood’culuk oynayacak mecaliniz bile yok.

KİMİNLE GİTTİĞİNİZE DİKKAT

Metropol tozu yutarak büyümüş, geçimini şehrin ritminden sağlayan bireyler için Tahoe Gölü gibi sakin bir sığınağın birtakım sakıncalı tarafları var: Her şeyi aynı anda yürütmesiyle övündüğünüz metabolizmanız bir anda kendini koyveriyor! Bu sebeple bir uyarı levhası: Kiminle gittiğinize aman dikkat! Bakmayın sincaplardan, ağaçlardan dem vurduğuma: Sporla yatıp kalkanların aklını kaçıracağı bir yer burası. Koş, yürü, terle, yüz, kürek çek, her türlü “su”lu aktivitenin tadını çıkar. Ironman etapları arasında en heyecanla beklenenin bu olması tesadüf değil; 20 Eylül. Onlar koşsun, biz duralım. Sincaplardan daha öğreneceğim çok şey var.

Lake Tahoe

Ne zaman gidilir?

İklimi de vitrini de her ay, hatta her an değişken. En güzel mevsimini haziran ortasından eylül sonuna kadar yaşıyor. Eylül dedin mi Burning Man kalabalığı sayesinde açık hava detoks kampına dönüşüyor; her sene eylül ayının ilk haftası, iki saat uzağında, çölün ortasında gerçekleşen Burning Man sonrası binlerce, on binlerce festival yorgunu, karavanları buraya çekiyor. Tahoe onları yıkıyor paklıyor, arındırıyor, yavaş yavaş gerçek yaşama hazırlıyor. Kış dedin mi en popüler kayak merkezlerinden birine dönüşüyor, bambaşka bir ruha bürünüyor.

Nerede kalınır?

Asıl deneyim, göl kenarına dizili göl evlerinde. Onlarca, yüzlerce. Hepsi filmlerde gördüğünüz, hayaller kurduran “dekor evler” tadında. Altı kişiliği de var 18 kişiliği de. “Olmuşken en büyüğü olsun” demeyin; kişi başına düşen oda sayısı birden çok olursa gündüz romantik-komedi hafifliğinde geçen tatilin hava kararınca sıkı bir Stephen King gerilimine, hatta ters zamansa The Shining’e kadar yolu var. tahoeaccommodations.com
Sunnyside Restaurant & Lodge’a muhtemelen karnınızı doyurmak için yolunuz düşecek. İsmindeki “Lodge”, sözlükteki karşılığını tam olarak veren, ruhu sakin tatil evlerine geldiğinizi anlatıyor. Süitler “göle bakan” (yürek yakan) ile “bahçe manzaralı” (gözlerden sakınmalı) olmak üzere çoktan seçmeli. sunnysidetahoe.com

Hyatt Regency Lake Tahoe Resort, Spa & Casino, gölün tam kenarında, yeşilin içine gömülmüş. Beş yıldızlı konforu daima butik tatlara tercih edenlere. laketahoe.hyatt.com

Lake Tahoe
Lake Tahoe

Ne yapılır?

Emerald Bay, gölün en popüler koyu. Civardaki tüm tekneler, zodyaklar gün boyunca vızır vızır etrafında. Biraz demirleyin. Adaya yüzün, tepeye tırmanıp doğanın içine düşün. Serinliğin peşine takılın, şelaleye doğru uzun ve sakin bir yürüyüş yapın.
Bir başka yürüyüş rotası da Spooner Gölü’nden Marlette Gölü’ne…
“Sunset cruise”lardan birine muhakkak katılın.

Ne yenir?

Lokallerin favorisini merak ediyorsanız: T’s BBQ (901 Tahoe Bulvarı 3); eyaletin en iyi tavuk çevirmesini yapıyor. Bite (bitetahoe.com) ise kendisini “American Tapas” olarak takdim eden iyi niyetli bir restoran. Kereviz, greyfurt ve mücver çiçeği gibi uç tatları cin paydasında toplamış kokteyl Golden Hour, sessiz bir başyapıt.

Hyatt Regency Lake Tahoe Resort’un içindeki The Lone Eagle Grill, bölgenin “görme/görülme” sahnesi. Bizim payımıza en cicisinden bir Steven Tyler düşmüştü mesela. Kabuklu midye tabağı güçlü ve iddialı; wild king somonu. Sos niyetine greyfurt suyu, garnitür niyetine enginar kalbi sebepsiz mutluluk sebebi. loneeaglegrille.com

Pfeifer House, göl kenarındaki restoranlardan Avusturya-Alman uyruklu olanı. Sonbahara doğru tam “dağ restoranı” havasına giriyor. Viyana usulü şinitzel tabağı bir çatalda adamı Viyana’ya ışınlar. Birtakım sosların, karışımların “memleket”ten geldiğine şaşmamalı. pfeiferhouse.com

Nasıl gidilir?

Tahoe Gölü, Nevada’daki Reno Havalimanı’na 1.5 saat uzaklıkta. Reno’ya Los Angeles ya da San Francisco’dan gün boyunca birden çok uçuş var. İndiğinizde havaalanından araba kiralamanız şart.

Yazı: Ali Tufan Koç