Avrupa Türkiye defterini kapattı

Avrupa Parlamentosu ile Türkiye arasındaki tansiyon, 16 Nisan’da kabul edilen Anayasa değişikliği reformu nedeniyle yükseliyor.

Dün raportör Kati Piri tarafından hazırlanan Türkiye Raporu’nu görüşen Avrupa Parlamentosu, bugün müzakerelerin askıya alınmasını öngören raporu kabul etti.

AP Genel Kurulu’nda yapılan oylamaya 638 milletvekili katılırken, 477 milletvekili Türkiye’deki müzakerelerin dondurulması yönünde oy kullandı. Yalnızca 64 milletvekili müzakerelerin devam etmesi yönünde oy kullandı.

Bağlayıcı nitelikte olmayan, tavsiye niteliğindeki kararda, AB Komisyonu ve üye ülke yönetimlerine, “Anayasa değişiklik paketinde öngörülen reformların mevcut haliyle uygulanması durumunda Türkiye ile devam etmekte olan tam ütyelik müzakerelerinin derhal askıya alınması” çağrısı yapılıyor.

Son ayanayasa değişikliği ile ‘kuvvetler ayrılığı’ ilkesinin çiğnendiğini ve Kopenhag kriterlerinden uzaklaşıldığı vurgulanan raporda, 15 Temmuz darbe girişimi ve PKK’nın yeniden şiddete başvurması, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AB liderlerine ‘Nazi benzetmesinde’ bulunması kınanıyor.

Daha önce yer almayan ve ilk kez rapora giren bir ifadeyle, “Ankara hükümetinin Avrupa’da yaşayan Türk toplumunu kontrol etmeye çalışmasının tehlikelerine işaret ediyor ve ‘Ankara’nın bu tavrından vazgeçmesi’ isteniyor.