Starbucks’ın başkanı Michelle Gaas, koşu yapabilmek için onbeş yıl boyunca sabah saat 04:30’da uyandı.

Zaman yönetimi uzmanı Laura Vanderkam, “En başarılı kişiler kahvaltıdan önce neler yapar” (What The Most Successful People Do Before Breakfast) adlı kitabında sabahların neden önemli olduğunu ve bu zamanları nasıl daha verimli bir şekilde kullanabileceğimizi açıklıyor. Yataktan daha erken kalkmanın sağlayacağı yararlardan bazılarını şöyle sıralıyor:

1. Bir zaman kaydı tutun.

Vanderkam’a göre erken kalkmayı sevmeyen insanlar genellikle geceleri çok geç yatarlar. O yüzden, zamanınızı nerede verimsiz kullandığınızı görebilmeniz için bir hafta boyunca bir zaman kaydı tutmanızı öneriyor. Kendi işinin sahibi olan pek çok gece kuşunun, tuttukları bu zaman kayıtlarına baktıklarında, akşam saatlerinin çoğunu verimli veya özellikle keyif veren bir aktiviteyle geçirmediklerini gördüklerini belirtiyor.

2. Harika diyebileceğiniz bir sabah hayal edin.

Günde bir saatlik fazla bir zamanınız olsa ne yapmak isteyeceğinizi hayal edin. Egzersiz yapmak mı? Gazetenizin sadece başlıklarına göz atmak yerine, keyifle okumak mı? Vanderkam “daha erken kalkmak, kendinizi cezalandırmak demek değildir. İyi bir amacınız yoksa, yataktan kalmazsınız” diyor.

3. Sabahınızı planlayın.

Fazladan kazandığınız zamanda ne yapacağınıza karar verdikten sonra, bir gece önceden mümkün olduğu kadar hazırlık yapın. Örneğin sabah egzersiz yapmak istiyorsanız, bir gece önceden giysilerinizi hazırlayın, veya kahvaltıda yiyeceğiniz şeyleri seçip ayırın.

4. Erken kalkma alışkanlığını yavaş yavaş oturtun.

Vanderkam, alışkanlığınızı birden değiştirmeye kalkarsanız, büyük bir olasılıkla alarmın erteleme düğmesine basıp uyumaya devam edeceğinizi söylüyor. O yüzden, normal olarak 07:30’da kalkıyorsanız, saati 05:00’e kurmak yerine, her gün 10 dakika daha erkene kurun. Uykusuz kalmanızı önlemek için de, her gece 10 dakika daha erken yattın. Eğer zamanında yatmakta zorluk çekerseniz, alarmı uyku saatiniz için de kurun.