ABD Başkanı Donald Trump, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı kimyasal silah kullanmakla suçladığı açıklamasında, Suriye liderinin “kırmızı çizgiyi aştığını” söyledi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türkiye sınırına 65 kilometre mesafede bulunan Han Şeyhun kasabasında düzenlenen hava saldırısı sonucu 20’si çocuk 72 kişinin hayatını kaybettiğini, 60 kişinin ise yaralandığını açıkladı. Muhaliflere yakınlığıyla bilinen örgütler ise ölü sayısını 100 olarak veriyor.

Başta ABD, Türkiye ve Fransa olmak üzere uluslararası toplum, İdlib’de yaşanan ölümlerden Suriye rejimini sorumlu tuttu. Fakat Şam Yönetimi, Han Şeyhun’da “kimyasal gaz” kullandığı iddialarını yalanlamaya devam ediyor.

Şüphelerin yöneldiği Moskova da önceki gün bölgede hava operasyonu yapmadığını açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konoşenkov ise, YouTube’da yayımlanan açıklamasında, “Suriye’nin teröristlere ait büyük bir mühimmat ve askeri teçhizat deposuna saldırı yaptığını” savundu.

OBAMA’NIN SÖZLERİNE ATIF

Trump Ürdün Kralı II. Abdullah ile Washington’da düzenlediği basın toplantısında, selefi Barack Obama’nın ifadelerine gönderme yaparak, “Masum çocukları, masum bebekleri, küçücük bebekleri öldürdüğünde, pek çok sınırı aşarsın” dedi. Obama, Suriye’de kimyasal saldırı kullanılmasının ‘kırmızı çizgisi’ olduğunu söylemiş ve bu gerçekleşirse müdahale edileceği uyarısında bulunmuştu.

Trump, saldırı sonrası “Suriye’ye ve Esad’a karşı tavrının değiştiğini” de söyledi. Suriye’ye yönelik politika değişikliği olup olmadığı yönünde daha önceki bir soruya “Göreceksiniz” şeklinde yanıt vermişti. Trump Yönetimi daha önce Beşar Esad’ın devrilmesinin öncelikleri olmadığını açıklamıştı.

TRUMP BAHSETMEDİ AMA…

Trump açıklamasında Suriye’nin başlıca müttefiki Rusya’dan bahsetmedi. Ancak ABD’nin Birleşmiş Milletler Temsilciliği, Rusya’yı Esad rejiminin işlediği suçları örtbas etmekle suçladı. Haberler üzerine olağanüstü toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin oturumunda konuşan Büyükelçi Nikki Haley, “Rusya, dikkatleri Şam’daki müttefiklerinden uzağa çekmek için tekrar tekrar aynı yanlış söylemi kullanıyor. Rusya’nın aldırması için kaç çocuğun ölmesi gerekiyor” dedi.

ABD’nin tek taraflı müdahale edebileceğinin sinyallerini veren Haley, “Birleşmiş Milletler toplu hareket etme görevini uygulamakta sürekli başarısız olursa, devletlerin ömürlerinde kendi kararlarımızı almamız gereken zamanlar olur” dedi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Kim Won-soo, doğrulandığı taktirde, İdlib’deki saldırının Ağustos 2013’te Guta’da yaşanan saldırıdan sonraki en büyük kimyasal silah saldırısı olacağını söyledi. Guta’daki saldırıda yüzlerce kişi ölmüştü.

BELİRTİLER SİNİR GAZIYLA UYUMLU

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Suriye’nin İdlib kentinde gerçekleştirilen saldırı sonucu kurbanlarda gözlenen semptomlarının sinir gazıyla uyumlu olduğunu açıkladı.

İngiliz Reuters haber ajansının aktardığı WHO açıklamasında, “Bazı vakalar, organik fosfor kimyasallarına (sinir gazlarını da içeren bir kategori) maruz kalınmasıyla ortaya çıkan belirtilerle de uyumlu görünüyor” ifadesi yer aldı.

Birleşmiş Milletler (BM) en az 72 kişinin hayatını kaybettiği Han Şeyhun saldırısının Suriye uçaklarından atılan sinir gazıyla gerçekleştirildiğini belirtiyor.