Fransa’da Cannes Belediyesi, toplumsal düzeni bozabileceği gerekçesiyle tesettür mayolara yasak getirdi. Temmuz sonunda uygulamaya konan yasa nedeniyle şu ana kadar kimseye ceza kesilmedi.

Cannes Belediye Başkanı David Lisnard, haşema da denilen tesettür mayoların “İslami aşırılık sembolü” olduğunu ve huzursuzluğa neden olabileceğini belirtti. Yasağa rağmen tesettür mayo ile sahile gidenlerden önce tesettürlerini çıkarmaları ya da sahili terk etmeleri istenecek, karşı gelirlerse 38 euro para cezası kesilecek.

Yasağın Temmuz ayı sonunda uygulamaya konduğu, şu ana kadar kimseye ceza kesilmediği açıklandı.

Lisnard, yerel medyaya yaptığı açıklamada haç ve Yahudi kippasına izin verileceğini, başörtüsünün de yasak kapsamında olmadığını söyledi. David Lisnard “Sadece İslami aşırılığın simgesi olan bir üniformayı yasaklıyorum. Kamusal alanda yaşıyoruz ve uymamız gereken kurallar var” dedi.

Hafta başında da Marseille kentinde bir su parkı, haşema ile havuza girmek isteyenler için ayırdığı özel gün uygulamasını, gelen tepkiler nedeniyle iptal etmişti.

KARAR MAHKEMEYE TAŞINACAK

Fransız insan hakları kuruluş “İnsan Hakları Birliği” LDH, kararı mahkemeye taşıyacağını açıkladı. LDH Başkanı Herve Lavisse, “Siyasetçilerin ayrımcılık heveslerini bir kenara bırakıp Cumhuriyet’in değerlerini savunması zamanı” dedi. LDH ayrıca kararın Fransa’daki Müslümanları daha da yabancılaştırabileceği uyarısında bulundu.

Fransa İslam Karşıtlığı ile Mücadele Kuruluşu (CCIF) da mahkemeye gideceğini duyurdu. Örgütün avukatı Sefen Guez, kararı “yasa dışı, ayrımcı ve anayasaya aykırı” olarak niteledi.

Fransa 2010 yılında “kamu güvenliğini tehdit ettiği” gerekçesiyle toplumsal alanda yüzü örten kıyafetlerin giyilmesini yasaklamıştı.