Dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20 üyesi ülkelerin devlet başkanları, 4-5 Eylül tarihleri arasında Çin’de bir araya gelecek.


Dönem başkanlığını Türkiye’den devralacak olan Çin Halk Cumhuriyeti, ABD ve Avrupa Birliği (AB) gibi dev güçlerle eşit söz hakkına sahip olmak istiyor.

Çin siyaseti uzmanlarından Jean Pierre Cabestan “Çin hükümeti tarafından organize edilen G20 Zirvesi, Pekin için büyük bir fırsat olacak. Gelişmekte olan bu imparatorluk küresel ekonominin yeniden yapılandırılmasında ve global sorunlara çözüm konusunda lider rolünü üstlenebilir.” ifadelerini kullandı.

Küresel konularda belirleyici söz hakkına sahip olmak isteyen Çin, dünyanın ikinci büyük ekonomik gücü olarak bu talebenin meşru olduğu görüşünde.

Zirvesi ise Asya devinin bu talebini yinelemesi için büyük bir fırsat sunuyor.

Dışişleri Bakanı Yardımcısı Li Baodong “_Amaç uluslararası ekonomik işbirliğini güçlendirmek ve işbirliği serbest ve daha açık bir dünya ekonomisi çizildiği sinyalini göndermek.” dedi.

Çin, bir yandan sorumluluk üstlenen bir ekonomik lider rolüne bürünürken, diğer yandan Yuan’ın ani düşüşü, büyüme hızının yavaşlaması ve borsaların adeta çakılması gibi konuları unutturmaya çalışıyor.

Öte yandan Zirve’de öne çıkan maddelerin başında yatırım konusu yer alacak. Çin zirve boyunca Yeni İpek Yolu ile Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) gibi iki dev projesi için yatırım arayışı içerisine girecek. Özellikle bu projelerin alt yapıları için somut işbirlikleri geliştirilmesinin yollarını arayacak.

Pekin yönetiminin gündeme getirmekten çekineceği ancak diğer ülkelerin masaya yatıracağı bir diğer konuysa Güney Çin Denizi davası. Çin, söz konusu denizin tamamı üzerinde hak iddia ederken, Lahey’deki mahkeme, Çin’in Filipinler’in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek mercan kayalıklarına zarar verdiğine hükmetmişti.

Avrupa Birliği, Zirve’de ele alınacak konularının başına göçmen sorunu ve Suriye savaşı gibi konuları ekledi.

Hangzou’da yapılacak zirve, aynı zamanda Kasım 2015’ten bu yana bir araya gelmeyen Obama ve Putin için fırsat olacak. İki lider, Suriye gibi uzlaşmakta güçlük çektikleri bazı konuları, ABD başkanının görev süresinin bitmesine aylar kala tekrar ele alma fırsatı yakalayacak.

ABD Başkanı Barack Obama ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da G20 Zirvesi’nde kapsamında 4 Eylül’de bir araya gelecek.

G20 başkanlarına ev sahipliği yapacak olan Çin tarihte ilk kez dünyanın büyük güçleri arasında liderlik koltuğuna oturacak.