Çocuklarla Beraber

Fyodor Dostoyevski
Can Yayınları
Okuyucu Yorumu: Metin Yılmaz


Çocuklarla Beraber, Dostoyevski başyapıtlarından olan Karamazov Kardeşler’de yer alan bir bölümü anlatıyor. Bu kısa bölüm çocuklar için biraz düzenlenerek, çizimlerle desteklenerek daha görsel daha çocuklar için bir hale getirilmiş.

Karamazov Kardeşlerin Alyoşa’sı verilen bir görevi yerine getirmek için yola çıkar. Yolda giderken, nehrin hemen yanında bir grup çocuğa rastlar. Çocuklar nehrin karşı kıyısındaki bir çocuğa taş atmaktadır. Bu çocukta onlara atmaktadır. Tabi bir büyük olarak hemen konuya el atmak ister ve bu yapılanın ne kadar yanlış ne kadar tehlikeli olduğunu söyler. Ama çocuklar bunun sorumlusunun karşıdaki çocukta olduğunu söylerler. Alyoşa karşıya geçerek çocukla konuşmak ister. Karşıya geçer ve çocuğa doğru gelir. Fakat çocuk konuşması oldukça zor bir çocuktur.

Fakat Alyoşa konuyu ele almak istediği için konuşmaya çaba gösterir. Fakat çocuk inatlaşır ters cevaplar verir. Alyoşa tam vazgeçip giderken de sırtına bir taş atar. Alyoşa bunun ne kadar yanlış olduğunu bir insanı arkadan vurmanın hele hele yardım etmek isteyen bir insana bunu yapmanın ne kadar yanlış olduğunu söyler. Fakat çocuk bununla da yetinmez bir anda koşarak Alyoşa’nın elini ısırır. Alyoşa eli kan içinde kaçan çocuğun arkasından baka kalır.

Buraya kadar bakınca hikâye ne kadar hızlı ilerliyor değil mi? Acaba neden soruları başımızda dönmeye başlıyor. Acaba neden böyle davrandı bu küçük çocuk? İhtimaller çok fazla. Elbette bunu yazmayacağım. Okuyup görün diyeceğim. Ama şu kadarını söyleyebilirim aklınıza gelmesi çok ama çok zor. Çünkü elinizde ki kitap bir Dostoyevski kitabı bunu unutmayın. Olayların nasıl bağlanabileceğine şaşar kalırsınız. Karamazov Kardeşler’i okuyanlar ne demek istediğimi anladı tabi onlar için bu kitabı okumak o güzel okuma zamanlarını hatırlamak olacaktır.

Sadece çocuklarınıza değil, kendinize de güzel bir ara verin ve bu kitabı okuyun, okutun.

İyi okumalar.

cocuklarla-buyumek


Kitap adı: Çocuklarla Beraber
Orijinal adı:
Yazar: Fyodor Dostoyevski
Çeviri: Murat Argon
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa: 88
Baskı: 2015
Tür: Çocuk Kitapları


Çocuklarla Beraber – Fyodor Dostoyevski

Arka kapak;
Büyük Dostoyevski’den küçük bir öykü

Dünyanın en iyi yazarlarından Dostoyevski’nin Karamazov Kardeşler romanının kahramanı Alyoşa’nın başından geçenlerin derlendiği bir öykü. İnsana insanı anlatan Dostoyevski ile tanışmanız için…