‘Devlet güçlendikçe dinlere inanç azalıyor’

Türkiye’de Deizm tartışmaları devam ederken, devlet güçlendikçe halkın dinlere daha az yöneldiğini belirten ilginç bir araştırma yayınlandı.

Araştırmacılara göre devlet halkın sağlık, sosyal refah ve eğitim gibi ihtiyaçlarını karşıladıkça insanlar dine daha az ihtiyaç duyuyor.

Miron Zuckerman, Chen Li ve Ed Diener’in “Bir Değişim Sistemi Olarak Din: Hizmet Sağlayıcı Rol Olarak Devlet ve Tanrının Değiştirilebilirliği” adlı çalışmasında, devletin daha fazla hizmet ve istikrar sağlayıcı rolü üstlenmesi durumunda dinlerin çekiciliğini kaybettiği analizine yer verildi.

Araştırmacılar ayrıca; “Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 2008 ve 2013 arasında devletin daha iyi hizmetler sağladığı yılların devamında dindarlık seviyesinin düştüğü” bulgusuna ulaştılar.

Araştırmacılar, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayan laik devletler olduğu müddetçe insanların ruhani ve dinsel arayışlara daha az yöneldiğini söyleyerek analizlerini sonlandırdılar.

Araştırma esnasında yazarlar, Dünya Bankası, Gallup Araştırma Merkezi ve CIA’in hazırladığı The World Factbook’taki dünya ülkeleri hakkında toplanan bilgilerden yararlandılar.

Türkiye’de de Konya Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 4 Mart’ta düzenlediği ‘Gençlik ve İnanç’ konulu çalıştayda, gençlerin Deizm’e yöneldiği iddiası büyük tartışmalara yol açmış ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli konuyla ilgili tepkilerini ortaya koymuştu.

‘Gençler Deizm’e kayıyor’ iddiasını ‘ayıplı ve ahlaksız bir komplo’ olarak niteleyen Bahçeli, “Türk gençliğine Ateizm’in bir önceki istasyonu olan Deizm karasını çalanlar yüzleri varsa utansınlar” demişti.

Bu iddiaların ardındansa, New York merkezli Uluslararası Ateist İttifakı, “Türkiye’de gençlerin dinden uzaklaştığı” söylemlerini sıcaklıkla karşılamıştı.

Ebeveynlerin inançlarını çocuklarına zorla kabul ettirmenin yanlış olduğunu belirten Uluslararası Ateist İttifakı, “Türkiye’de yapılan bir rapor, Türk gençlerinin İslam’dan uzaklaşarak bunun yerine yeryüzüne müdahale etmeyen bir yaratıcının varlığına inanan Deizm’e kaydıklarına dikkat çekiyor. Bu durum dini kesimleri şaşırtmakla beraber Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da rahatsız etmişe benziyor ki Erdoğan, bir konuşmasında kürsüye Milli Eğitim Bakanını çağırarak ona “Böyle bir şey yok” dedi.” ifadelerine yer vermişti.