Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, 20 Ocak’ta göreve gelmesinin ardından ilk defa Kongre’ye hitap etti.

Salona girişinde Cumhuriyetçi vekiller tarafından dakikalarca ayakta alkışlanan ve konuşması sık sık alkışlarla kesilen Trump’ın hitabı yaklaşık bir saat sürdü.

ABD Kongresinin iki kanadını temsil eden Senato ile Temsilciler Meclisinin ortak oturumunda vekillere seslenen Trump, seçim kampanyası sırasında verdiği vaatleri burada da yineledi.

Konuşmasına son günlerde Yahudi mezarlarını hedef alan saldırıları kınayarak başlayan ABD Başkanı, ‘Siyasi olarak bölünmüş bir toplum olsak da her halükarda nefreti ve kötülüğü kınama noktasında bir araya gelen bir ülkeyiz” ifadelerini kullandı.

Trump konuşmasında sağlık reformundan sınır güvenliğine, terörle mücadeleden göçmen sorununa ve askeri harcamaların arttırılmasına birçok konuda yapacaklarını anlattı.

Donald Trump konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Göçmenlik yasalarımızı uygulamaya koyup milyarlarca dolar tasarruf edeceğiz ve işsizlerimize yardımcı olacağız. Böylelikle toplumumuzu herkes için yeniden güvenli hale getireceğiz. Modası geçmiş mevcut sistem fakir işçilerin ödeneklerini düşürüyor ve vergi mükelleflerine büyük baskı uyguluyor. Avustralya ve Kanada gibi birçok ülke başarı tabanlı göçmen sistemine sahipler”

“İçeride ve dışarıda tüm hedeflerimize ulaşabilmek için öncelikle ekonominin motorunu yeniden çalıştırmamız gerekiyor” diyen Trump, ölmekte olan Amerikan endüstrilerini yeniden hayata döndüreceğini, orduya ihtiyacı olan kaynağı sağlayacağını, çöken altyapının yeni yollar köprüler, havayolları ve tren yollarıyla yenileceğini taahhüt etti.

Amerikan orta sınıfının uzun zamandır, yabancı ülkelere kayan istihdam ve refah nedeniyle küçülmekte olduğunu da vurgulayan Trump, “Birbiri ardına küresel projeleri finanse ettik ama Chicago, Baltimore, Detroit gibi yoksul şehirlerdeki çocuklarımızın kaderini görmezden geldik. Kendi sınırlarımızı herkesin geçişine ve uyuşturucu seline açık bırakırken diğer ülkelerin sınırlarını koruduk. Evimizdeki altyapı sistemleri çökerken deniz aşırı ülkelere trilyonlarca dolar harcadık” dedi.

Trump, yaklaşık 94 milyon Amerikalının iş gücüne katılmadığını, 43 milyon kişinin açlık seviyesinde yaşadığını ve selefi Barack Obama’nın 8 yıllık görevi süresince kendisinden önceki tüm başkanların toplamından daha fazla kamu borcu oluşturduğunu kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump, terör örgütü IŞİD ile mücadelede tüm müttefiklerle iş birliği vurgusu yaparak, “Bu alçak düşmanı yeryüzünden temizlemek için İslam dünyasındaki dostlarımız ve müttefiklerimiz de dahil tüm müttefiklerimizle beraber çalışacağız” dedi.

Trump, “Söz verdiğim gibi, Müslüman ve Hristiyanları, her din ve inançtan kadın, erkek ve çocukları katleden kanunsuz vahşiler topluluğu olan IŞİD’i ortadan kaldırma planı hazırlaması için Savunma Bakanlığına talimat verdim” ifadesini kullandı.

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) bütçesinin ciddi oranda artırılması için çalışmalara başladıklarını da aktaran Trump, “Amerikan tarihindeki en büyük bütçe artışlarından birinin hazırlanmasını istiyor ve orduyu yeniden inşa edecek bir bütçeyi Kongreye gönderiyorum” diye konuştu.

Ülke güvenliğini sağlama noktasında gerekli gördükleri tedbirleri alacaklarını kaydeden Trump, kendi yönetiminin bu kanunları uygulayacağını söyledi:

“Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, 11 Eylül’den bu yana terörizm ve terörle mücadele suçlarından hüküm giyen kişilerin büyük çoğunluğu ülke dışından geldi. Gerekli incelmelerin yapılamadığı yerlerden kontrolsüz girişe izin vermemek merhametsizlik değil, pervasızlıktır”

Trump, geçmişte yapılan hataların 9 yıl sonra 250’inci kuruluş yıl dönümünü kutlayacak ABD’nin geleceğini tayin etmesine izin vermeyeceğini söyledi.

Başkan Donald Trump ayrıca, Kongre üyelerini “yeni bir ulusal yapılandırma programı” oluşturmak için altyapı harcamalarında kullanılmak üzere 1 trilyon dolarlık bütçe talebine onay vermeye çağırdı.

Yatırımcılar umduğunu bulamadı

Donald Trump’ın konuşmasında özellikle vergi reformu ve altyapı harcamalarına dair yeni detaylar vermesini ümit eden yatırımcılar hayal kırıklığına uğradı. Piyasaların ilk tepkisi ise sınırlı kaldı.

Analistler, yaklaşık üç aydır, genişlemeci maliye politikalarına yönelik beklentiyle rekordan rekora koşan ABD borsalarındaki iyimserliğin, yeni yönetimin yakın zamanda somut adım atmaması halinde uzun soluklu olmayacağına işaret ediyor.

Demokratlar Trump’ı ne karşıladı ne de uğurladı

Salona girişinde Cumhuriyetçiler tarafından karşılanan ve kürsüye çıkmasının ardından dakikalarca ayakta alkışlanan Trump’ın Demokrat vekillerle tokalaşmaması, tarihi konuşmanın dikkat çekici bir ayrıntısını oluşturdu.

Demokratlar, Trump’ın Obama yönetimine yönelttiği suçlamaları rahatsızlıkla dinlerken, Cumhuriyetçiler sık sık alkış yağmuruna tuttu.