Kuzey Kore, nükleer denemelerinin sonuncusunda kıtalalararası balistik füzeye yüklenebilecek hidrojen bombası denemesi yaptı. Nükleer deneme ülkenin Hamgyong kenti civarında 6,3 büyüklüğünde doğal kaynaklı olmayan depreme yol açtı.

Kuzey Kore’nin son nükleer denemesiyle bölgeye yönelik tehditlerini artırdığının görülmesi, komşu ülkeler ve bu ülkelerin uluslararası ittifaklarını harekete geçirdi.

Güney Kore ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Kore Yarımadası çevresine Amerikan askeri gücünün konuşlandırılması seçeneğini düşündükleri belirtildi.

Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Kapsamlı Nükleer Test Yasağı Anlaşması Örgütü (CTBTO) yöneticisi Lassina Zerbo, düzenlediği basın toplantısında Kuzey Kore’nin son nükleer programının daha önce görülmedik, çok ciddi bir boyuta ulaştığının anlaşıldığını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe de bir telefon görüşmesi yaparak Kuzey Kore tehdidini değerlendirdiler.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in Pyongyang yönetiminin son nükleer denemesinin hemen ardından Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırdı. Daha sonra Moon’un güvenlik baş danışmanı Chung Eui-yong kameraların karşısına geçti:

“Başkan, Kuzey Kore’nin nükleer denemelerine, uluslararası toplumla birlikte ve en etkili önlemlerle karşı koyulması direktifini verdi. BM Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore’yi kıtlararası balistik füze ve
nükleer programından ve füze denemelerinden kesin biçimde vazgeçirmesi için yeni yaptırımlar uygulamasının sağlanması da dahil tüm diplomatik yolları kullanmak kararlılığındayız.”

Öte yandan Japonya Savunma Bakanlığı savaş jetlerinin uçuşa hazır halde bekletildiğini, bazı uçakların da Kuzey Kore’nin hidrojen bombası denemesinin ardından bölgeye yakın hava sahasında radyasyon testi amaçlı hava partikülleri toplamak için uçtuğunu açıkladı.