Başkan Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan New York’ta biraraya geldi. ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesi 50 dakika sürdü.

Donald Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la biraraya gelmekten mutluluk duyduğunu söyledi, “Erdoğan dünyanın çok zorlu bir bölgesinde görev yapıyor. Çok da başarılı işler yapıyor” dedi.

Trump Cumhurbaşkanı Erdoğan için “Benim dostum haline geldi” ifadesini kullandı. Trump, Türkiye ve ABD’nin şu anda hiç olmadığı kadar birbirine yakın olduğunu da belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Donald ile bugün bu heyetler arası ve ikili görüşmeyi gerçekleştirmek suretiyle inanıyorum ki gerek Türkiye-ABD ilişkileri, gerekse bölgesel gelişmeleri, dünyadaki diğer konuları ele alma imkanı bulacağız. Ben de bu fırsat için çok teşekkür ediyorum’ dedi.

Görüşmeye Türk heyetinden, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldı.

ABD heyetinde ise Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster yer aldı.

Görüşme sonrası Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre:

Görüşmede, bölgesel meselelerin çözümü için işbirliğinin geliştirilmesi ve tüm terör örgütleriyle mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi hususlarında mutabık kalınmıştır.

İki lider, 25 Eylül 2017 tarihinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin gerçekleştirmeyi planlanladığı referanduma karşı olduklarını ifade ederek, bu tür bir adımın ciddi sonuçları olacağını vurgulamışlardır.