Amerika Başkanı Donald Trump’ın, göçmenlerin girişini engellemek için Meksika sınırına çekmeyi düşündüğü duvar, iki ülke arasında diplomatik kriz yarattıktan sonra şimdi de Fransa’yı karıştırdı.

PARIS – Suriye’de çimento fabrikasının faaliyetlerini sürdürebilmek için IŞİD’i finanse ettiğini itiraf eden Fransız inşaat devi LafargeHolcim, duvar için gereken çimentoyu vermeye hazır olduğunu açıklayınca Fransa kamuoyu ayağa kalktı.

AFP’ye söyleşi veren LafargeHolcim Başkanı Eric Olsen onlarca milyar dolar değerindeki iştah kabartan projeye talip olduklarını, duvar için gerekli her türlü malzemeyi temin edebileceklerini söyledi. Olsen, “Biz Amerika’da da bir numaralı çimento üreten firmayız. Ülkenin inşaası ve gelişmesi için buradayız” dedi.

Duvar projesinin dünyada tepki gördüğünün hatırlatılması üzerine Olsen, “LafargeHolcim politika yapmaz. Biz müşterilerimizin ihtiyaçlarına yanıt vermek ve onların taleplerini yerine getirmek için buradayız. Politik bir fikrimiz yok” dedi.

Hollande uyardı

Lafarge’ın Fransız gündemini sarsan açıklamasına ilk yanıt Cumhurbaşkanı François Hollande’dan geldi. Hollande, Brüksel’deki bir basın toplantısında konuya ilişkin bir soruya, “Böyle bir projeye aday olmadan önce çok temkinli olmalarını öneririm” yanıtını verdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault da, France İnfo Radyosu’nda yaptığı açıklamada LafargeHolcim firmasını iyi düşünmeye davet etti. Ayrault, “Çünkü dünyada başka müşterileri de var ve böyle bir kararı dikkatle izleyeceklerdir. Şirketlerin, sosyal ve çevresel sorumlulukları olduğunu da hatırlatırım. Bu şirket kısa süre önce IŞİD’i finanse ettiği için kendisinden söz ettirdi” dedi.

İrlandalı firma reddetti

Amerika’da bulunan İrlandalı inşaat firması CRH, Lafarge’ın tersine Trump’ın göçmen karşıtı duvarı için malzeme vermeyi reddettiğini açıklamıştı. Meksikalı Cemex firması ise Trump’ın istediği duvarı örmeye hazır olduklarını açıkladı.

İhaleyi almak isteyen Lafarge, Başkan Trump’ın Amerika’yı yenilemek için söz verdiği alt yapı projeleri için ayırmak istediği 1 Trilyon dolarlık bütçeden pay almak istiyor. İsviçreli Holcim firmasıyla ortaklık kuran Lafarge’ın Başkanı Olsen bu isteklerini, “Bu altyapı yatırımlarından pay alabilecek en önemli firmalardan biriyiz” diye açıklıyor.

Lafarge, Amerika’da yeni istihdam projesi açıklayarak çok sayıda kişiyi işe almaya hazırlanıyor.Olsen istihdam edecekleri Amerikalı sayısı hakkında AFP’ye “Rakam veremem ama yüksek bir sayı olacak” diyor.

Firma, ihaleyi almak için Amerika’nın Meksika’ya sınır olan 4 eyaletinden 3’ünde bulunan fabrikalarına güveniyor.