Futbol Endüstrisi 4.0

İlk sanayi devrimi (1.0) su ve buhar gücünü kullanarak mekanik üretim sistemleri ile gerçekleşmişti. İkinci sanayi devrimi (2.0) ile elektrik gücünün yardımıyla seri üretim, üretim bantlarının gelişmesi ile başlamıştı. Üçüncü sanayi devriminde (3.0) ise dijital devrim, elektroniklerin kullanımı ve BT (Bilgi Teknolojileri)’nin gelişmesiyle üretim daha da otomatik hale gelmiş oldu. Bu gün bilim ve teknolojinin gelmiş olduğu noktada dördüncü sanayi devrimi (4.0) ile karşı karşıyayız. Yeni devrim Endüstri 4.0 olarak adlandırılmaktadır….
 

….Endüstri 4.0 literatürde; teknolojilerin ve değer zinciri organizasyonları kavramlarının kolektif bir bütünü olarak tanımlanmaktadır. Siber-Fiziksel sistemlerin kavramına, nesnelerin, internetine ve hizmetlerin internetine dayalı olduğu ifade edilmektedir. . Bu yapının akıllı fabrikalar vizyonunun oluşmasına büyük katkı sağlayacağı, Endüstri 4.0 genel olarak ; Nesnelerin İnterneti, Hizmetlerin İnterneti, Siber-Fiziksel Sistemler olarak üç yapıdan meydana geleceği ifade edilmektedir (bknz: endustri40.com).

Gelişen bilim ve teknolojinin tüm evrelerinde sportif hizmet, ürün, kurum ve organizasyonlarının da etkilendiğini bilmekteyiz. İnsanlık tarihinin en eski ve vazgeçilmez kurumu olan spor, bu gün geldiğimiz noktada dördüncü sanayi devriminin gelişmelerinden etkilenmektedir. Dünyadaki endüstriyel gelişmelerle birlikte, spor teknolojilerindeki gelişmeleri her dört yılda bir yapıla gelen olimpiyat oyunlarında yeni teknolojilerin, tesislerin, uygulamaların teknik ve stratejilerin kullanıldığına şahit olmaktayız. Sporun merkezinde insan ve toplumun olması bilim ve teknolojideki gelişmelerden en erken şekilde etkilenmesine ve faydalanmasına neden olmaktadır. Bu gün spor endüstrisi içerisinde yer alan bir çok ürün ve hizmetler, yeni teknolojilerle çok rahatlıkla ilişkilendirilmekte, ayrıca spor kurum ve faaliyetleri yeni teknolojilerinin gelişmesine ilham olmakta ve katkı sağlamaktadır.

Şüphesiz endüstride yeni gelişmeler, milyonlarca insanın çok yakından takip etmiş olduğu popüler sporlarla gündeme gelmektedir. Özellikle futbol tarihsel süreç içerisinde sahip olmuş olduğu dinamik ve gelişmeye müsait yapısı sayesinde, gelişen teknolojilere uyum sağlaması ile insanların ve toplumların ilgisini çekerek günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Futbolun ilişkin bulguların eski çağlara ait olmasına rağmen, ilk yapısal özelliğini İngiltere’de gerçekleşen endüstri devrimi ile kazanması, onun gerçekleşen tüm endüstri devrimlerinin bir enstrümanı ve sembolü haline getirmiştir.

Futbolun günümüze kadar gerçekleşen endüstri devrimleri ile birlikte kat ettiği mesafeyi yakından inceleyecek olursak, futbola ait ürün ve hizmetleri ile kurum ve organizasyonlarındaki baş döndürücü uygulamalarının gelişmesinin temelinde tüm endüstri devrimlerinin geliştirmiş olduğu teknolojiler ve uygulamaların bulunduğunu görebilmekteyiz.

Bu gün gerçekleşmekte olan dördüncü endüstri devriminde, futbolun görünümüne baktığımızda; futbol ait ürünlerin; futbol topu, ayakkabı, forma, çorap, dizlikler, masaj ve tedavi ürünleri, antrenman malzemeleri, ölçüm ve performans test aletleri, vitaminler, enerji içecekleri, bilgisayar programları ve mobil cihazlara uyumlu hale getirilmesi, yeni antrenman ve taktiksel sistemlerin gerçekleştirilmesi, telefon ve bilgisayar uygulamaları, maç analizleri, data ve istatistik programları, hakem malzemeleri, kulaklıklar, gözlükler, düdükler, bayraklar vb. daha bir çok giyinebilir teknolojiler ve uygulamalarının kullanıldığını ve geliştirildiğini görmekteyiz.

Teknoloji harikası akıllı stadyumlarla birlikte, skorboardlar, yapay çimler, kale direkleri ve fileleri, köşe bayrakları, saha çizgileri, çizgi kamerası uygulamalarının, yeni kural ve tekniklerin geliştirildiğine şahit olmaktayız.

Futbol ürün ve teknolojilerinin kullanıldığı kurum ve organizasyonlarının yönetim, ekonomik ve sportif anlamda değiştiğini görmekteyiz. Bir çok futbol kulübü kurumsal yapılarını bilgi teknolojileri ile donatarak işlemlerini yürütmektedirler. Futbol kulüplerinin ve federasyonların ve tepe kurumların yönetim ve organizasyon yapıları elektronikleşerek, online sistemlerle birlikte e-kulüp, e-federasyon haline dönüşerek, mobil organizasyonlara uyum sağlamaya başlamışlardır. Artık günümüzde futbol kurumlarının insan kaynakları, sporcuları, taraftarları ve üyelerinin bilgileri, veri tabanlarına aktarılarak depolanmakta, yönetilmekte ve kullanılmaktadır.

Futbol kurumlarının finansal uygulamaları, kulüp karne sistemleri, muhasebe sistemleri, kontrol ve denetim mekanizmaları, elektronik bilet uygulamaları, borsa, banka, sigorta, vergi sistemleri, sponsorluk, reklam, marka, pazarlama, halkla ilişkiler ve tutundurma ile promosyon ürün satış ve mağaza uygulamaları, internet ortamında geliştirilen yeni sistemlerle düzenli bir şekilde yapılabilmektedir.
Futbol organizasyon ve faaliyetleri, lig uygulamaları, maçlar, şampiyonalar uçan, örümcek ve yer kameraları ile, yeni çekim teknikleri ile kayıt edilerek, uydular aracılığı ile canlı yayınlarla çok boyutlu ve çözünürlüğü yüksek televizyonlar aracılığı ile, en üst düzeyde ses ve görüntü kalitesi ile birlikte, internet ortamında, sosyal medya araçları vasıtasıyla ses, görüntü ve resim olarak anında milyarlarca insana çok kısa sürede ulaştırılmakta ve paylaşıla bilmektedir.

Futbola özgü dijital ortamda oynanan, menajerlik ve strateji oyunları, e-futbol oyunları, organizasyonları, şans oyunları ve sistemleri gün geçtikçe büyük bir sektör haline dönüşmektedir.
Kısacası; Endüstri 4.0 prensiplerinden olan karşılıklı çalışabilirlik, sanallaştırma, özerk yönetim, gerçek zamanlı yeteneği, hizmet oryantasyonu modülerlik uygulamalar ile birlikte, yapay sinir ağları, sanal gerçeklik uygulamalarının, nesnelerin interneti ile siber sistemlerin birbirleriyle ve insanlarla gerçek zamanlı olarak iletişime geçip işbirliği içinde çalışabilecek olması, hizmetlerin interneti ile hem iç hem de çapraz kurumsal hizmetler sunularak ve değer zincirinin kullanıcıları tarafından değerlendirilecek olması (bknz : endustri40.com), futbol kurum, yönetim ve organizasyonları ile ekonomik, finansal ve pazarlama stratejileri ile antrenman ve maç uygulamalarında, bire bir karşılığını bulmaya başlamıştır.

Dördüncü Endüstri devrimi (4.0) ile birlikte gelişecek bilgi teknolojilerinin, startup, mobil uygulamalar ve data sistemlerinin, futbolun her alanına hitap edecek şekilde, futbola özgü geliştirilecek olması, önümüzdeki yüz yılda, futbol kurum ve organizasyonlarındaki uygulamaların, çok az sürede çok az insan ve çok az maliyet ile en az hatalar en yüksek verim elde edilerek yapılacak olmasını fırsatlar sunarak, futbol ürün ve hizmetlerinin gelişimine ve popülaritesinin artmasına önemli katkılar sağlayacaktır.