Futbolda Sürdürülebilir Transfer

Futbol endüstrisinde ilk üçün içerisinde yer alan başarı hikayelerine bakıldığında ; Real Madrid, Barcelona, Manchester United kulüplerini görmekteyiz.. Bu kulüpler örnek gösterilecek kurumsal yapıları ile birçok sportif başarı ve mali başarılara imza atmışlardır.

2010 yılında Türkiye Kurumsal Yönetim Derneğinin yayınlamış olduğu, Kurumsal Yönetim İlkeleri Işığında Türk Futbol Kulüpleri Yönetim Rehberi’nde Üç kulübün kurumsal yapılarını incelediğimizde; yeniden yapılanma, küresel marka modeli, sürdürülebilir başarı ile birlikte ulusal yıldız modelleri stratejilerini benimsedikleri görülmektedir.

Manchester United aile şirketi olmasına rağmen, Abu Dhabi United Group ve China Media Capital şirket ortaklıkları bulunmaktadır. Futbolda finansal başarının, kurumsal yönetimin ve devamlı karlılığın en iyi örneklerinden biri olarak gösterilen Manchester United. Kulübü son yıllarda hiç zarar etmeyen ve Avrupa’nın en çok geliri olan kulüpler listesinde yerini koruyarak devamlılığını sağlamıştır. Bu gün Manchester United’ın elinde bulundurduğu oyuncularının toplam bedeli € 637 Milyon Avro’dur.

Günümüzde Yıldızlara Dayalı Strateji uygulayan en başarılı sportif yeniden yapılandırmaya örnek gösterilebilecek kulüplerden biri de Real Madrid Kulübüdür. Real Madrid’ in bu gün elinde bulundurduğu futbolcuların toplam bedeli €771 Milyon Avro’dur.

Fakat son yıllarda yıldız oyuncuları bünyesinde bulundurarak, önemli sportif ve mali başarılara imza atan Barcelona futbol endüstrisinin en önemli modellerinden biri olarak gösterilmektedir. Geçmişte birçok krizler atlatan Barcelona kulübü, bu gün en başarılı sportif yeniden yapılanma modelleri arasında yer almaktadır. İlk zamanlar “Taraftar Katkısına Dayalı Nakit Girişli Modeli” ile yola çıkan Barcelona bu gün “Çok Yönlü Ticari Strateji” ler uygulamaktadır. Kulübün kriz dönemi yönetim şekli klasik yönetim anlayışı sergilerken, yeniden yapılanma döneminde kulüp yönetiminde ve organizasyon yapısında revizyonlar yaparak, profesyonel yöneticilerden atamalar yapmıştır.

Barcelona’ın sağlamış olduğu kurumsal yapı futbol endüstrisinde tarihe geçecek hamlelere yaparak, yıldızlara dayalı transfer stratejisi ile adından sıkça söz ettirmektedir. Barcelona kulübünün son yapmış olduğu transferler bunu göstermektedir. Barcelona’nın bu gün elinde bulundurduğu futbolcuların toplam bedeli €771 milyon Avrodur.

Philippe Coutinho, futbol tarihinde ikinci en yüksek ücret karşılığında Liverpool’dan Barcelona’ya katılması ve Transferin 120 milyon avroya (£ 106.4m), ek olarak da 40 milyon avroya (35.5 milyon pound) mal olması, 2018’in en çok konuşulan transferleri içerisinde daha şimdiden yer almıştır.

Coutinho transferi ile birlikte, Barcelona tüm zamanların en pahalı ilk 10 sıradaki transferinin ilk üçüne imza atmış oldu.
Barcelona geçen yaz Neymar’ı Paris St Germain’e, 200.6 milyon avro karşılığında satarken, 2018 in ilk günlerinde Philippe Coutinho, Barcelona  Liverpool , £ 106.4milyon pound ödeyerek renklerine bağlamış, Ousmane Dembele, Borussia Dortmund’dan, £ 96.8milyon pounda transfer etmişti.

Türkiye’de Avrupa’daki rakiplerini modelleyerek rekabet edecek bir kurumsal yapı için son yıllarda önemli hamleler yapan futbol sektöründe en iyi olabilmek için kendi ürünlerini, hizmetlerini ve uygulamalarını, rakipleri ya da endüstrinin önde gelen diğer şirketleri ile beraber değerlendirerek gelişme sürecinde olan Beşiktaş, yakından incelediğimizde Barcelona ile kıyaslama (Benchmarking) yapıyor gibi gözükmektedir. Özellikle Beşiktaş son yıllarda yıldızlara dayalı transfer stratejisi ile Barcelona gibi adından söz ettirmektedir.

Türkiye Süper Liginde ve Şampiyonlar Liginde mücadele eden Beşiktaş kulübü, Türkiye’nin cari açığına katkı sağlayacak nitelikte sayılan Cenk Tosun’un transferi ile Premier Lig ekibi Everton’la bonuslar hariç 22 milyon Avro bonservis bedeli karşılığında anlaşmaya vararak, toplam’da 27 Milyon Avroluk satış ile Türkiye’deki transfer rekoruna da imzasını atmış oldu. 

Beşiktaş’da Barcelona gibi yıldız futbolcular transfer stratejisini uygulayarak, Demba Ba, Pepe, Negredo, Vida gibi isimlerle Beşiktaş bu periyotta oyuncu satışından da tarihinin en önemli gelirlerinden elde etti. Beşiktaş’ın son üç yılda oyuncu satışından ve kiralamalaradan elde ettiği gelirin 75 milyon Avro olduğu ifade edilmektedir.

Futbol endüstrisi stratejilerinin en önemli kısmını oluşturan futbolcu transferleri, kulüplerin sportif başarılarına katkı sağlamasının yanı sıra, kulüplerin kurumsallaşarak ve markalaşarak rekabet edecek yönetim yapısına kavuşmalarına katkı sağlamaktadır.

Önemli olan yıldızlara dayalı transfer stratejilerinin yerinde ve zamanında hak edilen bedeller ile yapılarak sürdürülebilir olmasıdır…