Güngezgini

Fabio Moon Gabriel Ba
Çizgi Düşler yayın evi
Okuyucu Yorumu: Metin Yılmaz


Güngezgini, alternatif çizgi roman denildiğinde ilk beş arasına rahatlıkla girebilecek eşsiz bir çizgi roman. Güngezgini ile Fabio Moon ve Gabriel Ba size yaşam-ölüm arasında geçen zamanı en iyi şekilde anlatıyor.

Özellikle kişiselleştirebildiğim çizgi romanlar arasındadır Güngezgini. Neden derseniz ben yaşlarda yalnız yaşayan ve bir şekilde uzun zamandır da bu hayatı devam ettire biri için, sanki yaşadığı ya da yaşayacağı hayatın, farklı versiyonları tadındaydı Güngezgini. Az biraz düşününce evet bu da olabilir ya da böylesi de mümkün denebilecek bir şekildeydi. Demek istediğim benzer hayatlardı değil, böylesi de olabilir idi.

Anlatılması ya da nasıl kişiselleştirildiğini anlatmak inanın çok zor. Çizgi romana başlandığı zaman farkı tadıp, devamında gelen yirmi sayfaya kadar anlatmak istenilenler hazmediliyor. O yüzden bu demek istediklerimi okdukça daha iyi anlayabiliyorsunuz.

Her ne kadar sürekli olarak işlense de yaşam ve ölüm, bizim için hala bilinmezlerin en ve tek bilinmezi. Soluk alıp verdiğimiz sürece çok az zaman düşündüğümüz ölüm, Güngezgini ile bize her bölümde el sallıyor. Yanına bazen arkadaşlığı alıyor, bazen sevgiyi alıyor, bazen saygıyı alıyor, bazen ise kardeşi yaşamı alıp geliyor. Ama her seferinde yalnız gidiyor. Tıpkı bizim gibi. Yalnız geliyoruz, yalnız gidiyoruz.

Yaşadığımız zamanda aldığımız hazların, en güzel zamanların bile aslında bir amaca yönelikmiş gibi olduğunu hissettiriyor Güngezgini. O anı yaşıyoruz, sonrasında gelecekler için bir köprü kuruyoruz sanki. Sanki sürekli olarak bir döngü içinde sarmallar oluşturuyoruz. Bata çıka, kör topal, ite kaka bir hayat sürdürüyoruz. Sonunda ise geldiğimizden çok daha yalanlı, çok daha pisliğe batmış bir biçimde gidiyoruz.

Dediğim gibi anlatılması çok zor tatlar bırakıyor Güngezgini. Tavsiyem alıp okumanız ve bu tip çizgi romanları almaya devam etmeniz. Çizgi roman dünyasında böylesi güzel, yaşam, ölüm, çocuk, aşk, sevgi ve arkadaşlığın yoğun bir tat bıraktığı, şekersiz ve sade bir kahve tadında eserlere ihtiyacımız var.

İyi okumalar.


Kitap adı: Güngezgini
Orijinal adı: Daytripper
Yazar: Fabio Moon, Gabriel Ba
Çeviri: Cenk Könül
Yayınevi: Çizgi Düşler
Sayfa: 256
Baskı: 2016
Tür: Çizgi Roman


Güngezgini – Fabio Moon Gabriel Ba

Arka kapak;
Hayatınızın gerçekten başladığı gün hangisiydi? Hayatınız, 21 yaşında, hayalinizdeki kızla tanıştığınızda mı başladı, yoksa 11 yaşındaki ilk öpücükle mi? Çocuğunuzun doğumuyla mı, yoksa ilk gençlik yıllarınızda hayatınızı nasıl yaşayacağınıza karar verdiğiniz anda mı?
Eisner ödüllü ikiz kardeşler Fábio Moon ve Gabriel Bá, Güngezgini’nde hayatın ta kendisine dair sihirli, gizemli, bir o kadar da dokunaklı bir hikâye anlatıyor…