ABD Başkanı Barack Obama’nın mülteciler çağrısının ardından yoğurt kralı Hamdi Ulukaya ve diğer özel sektör temsilcileriyle BM’de toplantı gerçekleştirildi.


NEW YORK | New York’ta, 71. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu çalışmaları kapsamında, dünyadaki insan hareketliliğinin getirdiği sorunlara yanıt verme amacına yönelik BM Mülteci ve Göçmenler Zirvesi’nin yuvarlak masa toplantıları gerçekleştirildi.

Yoğurt kralı olarak bilinen işadamı Hamdi Ulukaya, birçok ülkeden devlet başkanı, başbakan, bakan ve üst düzey diplomatın katıldığı BM’nin mültecilerle ilgili 4’üncü yuvarlak masa toplantısında bir konuşma yaptı.

Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras’ın da eş başkan olarak bulunduğu toplantıdaki konuşmasında Ulukaya, mülteci sorununun İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük insani kriz olduğunu söyledi.

Dünyada 65 milyon erkek, kadın ve çocuğun yerlerinden olduğunu belirten Ulukaya, “Yerlerinden olan milyonlara BM’nin sessizlerin sesi olduğunu göstermek zorundayız. Şimdi değilse ne zaman bu yıl, geçen yıldan fazlasını yapmak zorundayız. Daha az konuşup daha çok iş yapmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

obama-ulukaya

OBAMA’YLA GÖRÜŞTÜ

Yuvarlak masa toplantıları kapsamında ABD Devlet Başkanı Barack Obama’yla da görüşüldü. Hamdi Ulukaya ve Obama’nın yanısıra toplantıya ünlü aktör George Clooney ve eşi Amal Clooney’le birlikte iş dünyasından temsilciler katıldı.

Özel sektörün mülteci krizi konusunda etkin rol alması gerektiğini ifade eden Ulukaya “Başkan Obama’nın özel şirketlere sorumluluk almaları ve mültecilere yardım etmeleri için eylem çağrısı yapmasıyla birlikte özel sektörden birçok temsilci harekete geçti. Biz zaten 2015 yılında kurduğumuz Tent Foundation’la mülteciler sorununun çözümünde rol alıyorduk. Bugünden itibaren Google, Facebook, Citigroup, IBM, Microsoft, Uber ve Airbnb gibi şirketlerin de aralarında bulunduğu 51 dev özel sektör kuruluşu sorunun çözümünde yer alacak. Özel sektörün bu çabaları bir fırsat olmakla beraber aynı zamanda insani bir yükümlülük anlamı da taşıyor. Şimdi harekete geçmemiz durumunda, iş dünyasının da bu sorunun çözümünde etkili bir rol oynayabilme yetisinde olduğunu göstermiş olacağız. Obama’nın şirket temsilcileriyle yaptığı toplantı bu bakımdan oldukça anlamlı bir girişim.

“6,3 MİLYONDAN FAZLA MÜLTECİYE DESTEK SAĞLANACAK”

Toplantıda konuşma yapan ABD Başkanı Barack Obama özel sektörün attığı adımları takdir etti. Obama, ülkelerin tek başlarına bu sorunu çözemeyeceğini belirtti. ABD Başkanı, şirketlerin sadece maddi kaynaklarıyla değil, uzmanlıklarıyla da sorunun çözümüne katkıda bulunacağını ifade etti. Obama, “şirketlerin verdiği vaatlerle sayesinde 20’yi aşkın ülkede 6,3 milyondan fazla mülteciye destek sağlanmış olacak” dedi.

TENT FOUNDATION’A BÜYÜK GÖREV

Ulukaya’nın kurucusu olduğu Tent Foundation, Beyaz Saray tarafından Mülteciler için İşbirliği İnisiyatifi’nin yürütme görevini üstlenecek. Dünyanın dev şirketlerinin de aralarında bulunduğu bu inisiyatif mülteciler için 650 milyon dolarlık yardım ve yatırım sözü verdi.