Japonya’da 200 yıl sonra bir ilk yaşandı.

Japonya İmparatoru Akihito, yaşını ve kötüye giden sağlık durumunu gerekçe göstererek görevini sürdüremeyeceğini ve tahttan ayrılmak istediğini açıkladı.

Benzeri bir durum daha önce yaşanmadığından ülkede mevcut yasalar kapsamında imparatorun görevi bırakmasına ilişkin bir kanun bulunmuyor. Dolayısıyla Akihito’nun görevi bırakması için yasal düzenleme yapılması gerekiyor.

Tokyo Üniversitesi Edebiyat Bölümü Profesörü Robert Campbell
Tokyo Üniversitesi Edebiyat Bölümü Profesörü Robert Campbell

Tokyo Üniversitesi Edebiyat Bölümü Profesörü Robert Campbell[/caption]Tokyo Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Profesörlerinden Robert Campbell: “Yapılacak herhangi bir değişiklik Japon toplumunun değerlerini yansıtacak. Halkın işlerinde, özel hayatlarında, kariyerlerinde nasıl hissettiklerini ön plana çıkarırken,yapılacak hukuki değişiklikler halkın gerçeğini yansıtacak. Japon halkının büyük bir çoğunluğu İmparatorun geçmişte, hükümdarlığı sırasında, yapmış olduklarından dolayı kararına saygı gösterecek. “
1989’dan bu yana Japonya imparatoru olan 82 yaşındaki Akihito dünyanın en eski imparatorluk ailesinden geliyor.

Akihito’nun Japonya’nın efsanevi kurucusu İmparator Cimmu’nun 125. kuşak torunu olduğu belirtiliyor.

Japonya’nın eğitim müfredatına İngiliz dili ve Batı kültürü derslerini ekleten İmparator deniz biyolojisi alanında uzmanlaşarak kaya balığı üzerinde yaptığı ihtiyolojik araştırmalarla gündeme geldi.

Anayasa tarafından devletin ve toplumun birliğinin sembolü olarak görülen İmparatorun siyasi bir gücü bulunmuyor.

Akihito, gelenekleri yıkarak soylu bir ailen evlenmeyi reddetti ve tenis kortunda tanıştığı halktan bir kadınla evlenerek dikkatleri daha veliaht prensken üstüne çekmişti. Çin’e yaptığı ziyaret tartışma konusu olmuş ancak İkinci Dünya Savaşı’nın yaralarını sarmaya odaklanması nedeniyle halkı tarafından sevilen bir lider haline gelmişti.

Anketler, Japonların çoğunluğunun Japon imparatorunun kararını anlayışla karşıladığını gösteriyor.

İmparatorun tahttan ayrılması durumunda tahta 56 yaşındaki oğlu veliaht Prens Naruhito’nun geçecek.

Ülkede en son 1817 yılında İmparator Koukaku kendi isteğiyle tahttan ayrılmıştı.