Kanadalı Türk Grup Minor Empire ‘Uprooted’ albüm tanıtımı için Amerika’da

Kanadalı Türk grubu Minor Empire New York ve Chicago konserleri için Amerikaya geliyor.

Türk Folk müziğini Kanada’da başarıyla temsil eden Minor Empire 2011 yılından bu yana tarzları ile farkındalık yaratıyor.

Kariyerlerine başladıkları 2011 yılından bu yana, yarattıkları benzersiz tını ve popülarizme ödün vermeyen tarzları ile dünya çapındaki müzik eleştirmenlerinin ve dinleyicilerinin övgü ve beğenilerini toplayan Minor Empire, yapımcı, gitarist, besteci Ozan Boz ve vokalist ve besteci Özgü Özman’ın ikinci ülkeleri Kanada’da hayata geçirdikleri bir proje.

Minor Empire, vokalist ve besteci Özgü Özman

Amerika ve Kanada’nın en gözde konser salonlarında ve festivallerinde müzikseverleri büyülemiş, albümleri dünyanın dört bir yanında radyo listelerine girmiş, kendilerine ait oluşturdukları marka ile müzikte evrenselliği ve uluslararası kaliteyi yakalamış bir grup.

Amerika tabanlı “World Music Center” yazarı Angel Romero “Uprooted” için “baş döndürücü” yorumunu yaparken, Kanada’nın önde gelen müzik eleştirmeni Errol Nazareth “tabiat üstü bir müzik” diyor.

Grup geçtiğimiz aylarda yeni albümleri Uprooted ile ABD’de Bağımsız Müzik Ödülleri’ne, Kanada’da Folk Müzik Ödülleri’ne iki dalda aday gösterildi.

Grup, Kuzey Amerika turunda 20 Kasım Salı akşamı New York Rockwood Music Hall’de, 21 Kasım Çarşamba akşamı Chicago Szold Music Hall’de konser verecek.

“Deeply mesmerizing music rooted in Turkish traditions.”
World Music Central, USA

“Textured and trippy
Ominous and psychedelic.”
CBC Radio One, Canada

“Dreamy and Cinematic”
Songlines, UK

At the vanguard of progressive world music, Toronto’s Minor Empire has racked up a lengthy list of plaudits for its seamless blend of Turkish traditional music and modern sounds. Its debut album earned it a Canadian Folk Music Award, and an Independent Music Award.

Minor Empire’s sound is defined by dreamy vocals of Ozgu Ozman which soar above a bed of pulsating grooves and organic instrumentation to create the airy psychedelic vibe. Exclaim praised the group for its “slinky, dub­y, knotty Turkish rhythms”. Le Devoir called their sound “refined” and said “Ozman weaves a most beautiful music from her Turkish roots”. Songlines UK praised “Ozman’s pure and sinuous vocals”. CBC Radio said, Minor Empire has “marked an important way forward for Turkish and world music”.

Minor Empire, yapımcı, gitarist, besteci Ozan Boz ve vokalist ve besteci Özgü Özman

The group has recently created a fresh, conceptually-inspired sophomore album. With a lyrical worldview that addresses the turmoil of modern realities – mass migrations, cultural dissolution, and the resettlement of a spiritually homeless generation, the project is aptly named Uprooted.

Uprooted hit #1 spot on Canadian radio charts shortly after its release, and was nominated for Independent Music Awards and Canadian Folk Music Awards, in World Group and Producer categories.

Band will be performing in New York on Nov 20th and Chicago on Nov 21st as part of their 2018 fall tour.