1980’de sırra kadem basan ve iki yıl önce bulunan Ames Stradivarius kemanı 37 yıl sonra yeniden sahnelere döndü.

Antonio Stradivari’nin 1734 yılında ürettiği kemanı, ünlü keman virtüözü Roman Totenberg 1943 yılında, bugünün parasıyla 208 bin Dolar’a satın almıştı.

Mira Wang plays the Ames Stradivarius violin in New York, Wednesday, March 8, 2017. After a meticulous restoration that took more than a year, the Ames Stradivarius violin that was stolen from violinist Roman Totenberg is about to return to the stage. Wang, a former student of Totenberg’s, will play the instrument at a private concert in New York on March 13. (AP Photo/Seth Wenig)
Fotoğraf: REUTERS/Shannon Stapleton

Kemanın çalındığı düşünülse de dosya delil yetersizliğinden kapandı.

Totenberg’in öğrencisi Mira Wang, restore edilen kemanı New York City’de düzenlenen özel bir konserde yeniden müzikseverlerle buluşturdu.

“Kemanı çalabiliyor olmak, onu halka ilk kez duyuruyor olmak benim için müthiş bir şey” diyen Wang, duygularının karmakarışık olduğunu söylüyor: “Sorumluluk ve mutluluk duygusunun yanında Totenberg’in kemanını bir daha hiç görememiş olmasının acısı da var… Bizimle olmasını dilerdim.”

2012 yılında hayata veda eden Roman Totenberg yıllardır kayıp olan kemanını bir daha göremedi. 2015 yılında, müzisyenin sahne arkadaşı Philip Johnson’ın eski eşyaları arasında bulunan değerli enstrüman virtüözün kızlarına teslim edildi.

Dünyada Stradivari ailesine ait 550 telli çalgı bulunuyor. Kemanın ses kalitesi kadar maddi değeri de oldukça yüksek. 2011 yılında bir açık artırmada rekor kıran Stradivar Stapletonius kemanı yaklaşık 16 milyon Dolar’a satılmıştı.