Lavrov: NATO hâlâ Soğuk Savaş kuruluşu

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’yle karşılıklı saygıya dayanan pragmatik bir ilişki kurmak istediklerini belirtti ancak NATO’yu “Soğuk Savaş kuruluşu” olarak niteledi.

Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen uluslararası Güvenlik Konferansı’nda konuşan Lavrov, Rusya’nın barış ve istikrarı bozduğu iddialarını reddetti, NATO’nun genişlemesinin gerilimi “görülmedik ölçüde tırmandırdığını” söyledi.
Lavrov, “Bu yıl, Paris’teki Rusya-NATO anlaşmasını imzalamamımızın 20’nci, NATO-Rusya ilişkilerine yeni bir anlayış getiren Roma deklarasyonun da 15’nci yıldönümü. Bu belgeler, Rusya ve Batı’nın, güven ve her iki tarafın çıkarlarına saygı çerçevesinde güvenliği sağlamasını öngörüyor. Ancak, NATO’nun hala bir soğuk savaş kuruluşu olarak kalması nedeniyle bu gerçekleşmedi” dedi.

Lavrov’dan önce konuşan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise Avrupalı liderlere, ülkesinin NATO’ya “sarsılmaz” desteğinin süreceğini söyledi.
Pence, “ABD, bugün ve her gün Avrupa’nın yanında olacak” dedi.
Avrupa ülkelerinin NATO’nun savunma harcamalarına gerekli katkıyı yapmadığını öne süren Pence, “Bu durum, ittifakımızın temellerini sarsıyor” diye konuştu.
Pence, ABD ve diğer dört üyenin dışında hiçbir NATO ülkesinin, gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde ikisini savunmaya harcama taahhüdünü yerine getirmediğini söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, görevi Barack Obama’dan devralmadan önce, Washington’ın NATO bütçesine yeterince katkı yapmayan ülkelerin yardımına gitmeyebileceğini söylemişti.
NATO yetkilileri, 2016’da sadece ABD, İngiltere, Yunanistan, Polonya ve Estonya’nın bu taahhüdü yerine getirdiğini belirtiyor.
‘Ukrayna’da Rusya’yı sorumlu tutmaya devam edeceğiz’
Pence konuşmasında ayrıca, “Rusya’yla yeni bir ortak zemin arayışındayız. Başkan Trump bunun mümkün olduğuna inanıyor. Ama Ukrayna konusunda Rusya’yı sorumlu tutmaya devam edeceğiz” dedi ve Moskova’nın 2015’te Doğu Ukrayna’daki çarpışmaları durdurmaya yönelik Minsk anlaşmasına sadık kalması gerektiğini kaydetti..
Merkel: ABD ve AB, İslami terör ve Rus saldırganlığına karşı işbirliği yapmalı
Almanya Başbakanı Angela Merkel de konuşmasında ABD ve Avrupa Birliği’nin “İslami terör ve Rus saldırganlığına karşı” işbirliği yapması gerektiğini söyledi.