Musul’un batısını IŞİD’den kurtarma operasyonu başladı

Iraklı güçler, 10 Haziran 2014’te IŞİD’in kontrolüne geçen ülkenin en büyük ikinci kenti Musul’u geri almak için ikinci aşamayı başlattı. Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin ofisinden yapılan “Başbakan ve Başkomutan Haydar İbadi, Musul’un batı yakasının kurtarılmasına yönelik askeri operasyon için düğmeye bastı” açıklamasını takiben Iraklı güçler harekete geçti.
Irak ordusu ve Şii silahlı milisler yüzlerce zırhlı araç ve hava desteği eşliğinde IŞİD pozisyonlarını vurdu.
Askeri kaynaklara göre, Musul’un batısını almak için gerçekleştirilen operasyon üç koldan yürütülüyor.
Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin operasyona batıdan destek verdiği belirtiliyor.

Âni Misillleme biriminden General Abdullah Yaralah, yaptığı açıklamada operasyonun ilk aşamasında Atbah ve El Lazakiye köylerinin IŞİD’den alındığını söyledi.
IŞİD’e karşı kurulan koalisyonun Amerikalı komutanı Stephen Townsend ise bir yazılı açıklama yaparak, “Dünyadaki her ordu için Musul savaşı çok zor bir savaş” yorumunu yaptı.
Birleşmiş Milletler , kentin içinde sıkışıp kalan yaklaşık 650 bin sivile zarar gelmemesi için uyarılarda bulunurken, siviller için havadan “Evlerinizde kalın” yazılı broşürler atıldı.
17 Ekim 2016’da Musul’u IŞİD’den geri almak içn başlatılan operasyonda Irak ordusu 18 Ocak’da kenti ikiye bölen Dicle nehrinin doğusunun tamamen kontrol altına alındığını duyurmuştu.