Türkiye’nin Avusturya ile yaşadığı siyasi kriz nedeniyle NATO programlarını bloke ettiğini AFP’ye konuşan NATO yetkilileri doğruladı. NATO iki ülkeye aralarındaki sorunları hızla çözüme kavuşturma çağrısı yaptı.

Alman Die Welt gazetesi Türkiye’nin Avusturya ile yaşadığı siyasi krizi NATO’ya yansıttığını ve ortak eğitim programlarını bloke ettiğini yazmıştı. Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan NATO kaynakları bu iddiayı doğruladı. “Mevcut durumdan ve bunun ortaklarımızla işbirliği programlarımız üzerinde yarattığı sonuçlardan dolayı üzüntü içindeyiz” diyen NATO temsilcisi sorunun çözümünde “yapıcı diyaloğu” desteklediklerini belirtti.

Türkiye ile Avusturya arasındaki siyasi kriz, geçen yaz Viyana’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı olduğunu açıklamasıyla başlamıştı. Krizin 28 NATO üyesi ile Avrupa, Afrika ve Asya’daki 40 ortak ülkenin katıldığı Barış İçin Ortaklık Programı’na (PfP) yansıdığı belirtiliyor. Doğu Avrupa ülkeleriyle eski Sovyet cumhuriyetleri arasında güven oluşturmayı hedefleyen programa NATO üyesi olmayan Avusturya 1995 yılında katıldı.

AFP’ye konuşan NATO kaynakları “Türklerin (ortaklık) programıyla bir sorunu yok. Avusturya ile bir sorunları olduğunu ve bunun bir ilke ve dış politika meselesi olduğunu açıkça söylediler” dedi. Ajansa konuşan yetkililer Die Welt gazetesinde yer alan iddiayı da doğruladı. Haberde Roma’daki NATO Savunma Koleji’nde yapılan eğitim kursuna NATO’ya üye ülkelerden tek bir askerin bile katılmadığı belirtilmişti. Söz konusu kursa Avusturya askerlerinin de katılması planlanmıştı.

Avusturya: Blokaj aylar önce başladı

Avusturya Savunma Bakanlığı Sözcüsü de “Avusturya’nın NATO ile ortaklık programlarına Türk blokajının aylar önce başladığını” söyledi. Ankara ile diplomatik kanallardan temasların sürdüğünü belirten Sözcü, Avusturya’nın çözüm için NATO’dan da yardım istediğini belirtti. Ankara’nın tavrının Avusturya’nın Batı Balkanlardaki askeri operasyonlarına henüz “dolaysız etkilerinin” olmadığını söyleyen sözcü “Ancak blokaj orta ya da uzun vadede sorunlara yol açabilir, zira yeni misyonlara hazırlanma kapasitemizi engelliyor” diye konuştu. Avusturya Kosova’daki NATO misyonuna (Kfor) ve Bosna-Hersek’te Avrupa Birliği öncülüğündeki Althea misyonlarına katılıyor. Althea misyonu NATO tarafından da destekleniyor.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz geçen aralık ayında Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerinin dondurulmasını istemişti. AB üyesi 27 ülkenin Avrupa bakanları ise Türkiye ile üyelik müzakerelerinin geçici olarak ilerletilmemesi kararı almış, bu kararı yeterli bulmayan Viyana oylamada ret oyu kullanmıştı.