Neymar Ekonomisi

Ekonomi sınırsız olan insan ihtiyaçları karşısında, sınırlı olan kaynakların kullanımını düzenleyen sistemler bütünü olarak tanımlanmaktadır. Ekonomi kuramında toprak, emek, sermaye üçgeninin en önemli faktörü olan insandır.

Spor ekonomisi çalışmalarının temelini insan ihtiyaçları oluşturmaktadır. Yeni ekonomide iş ve genel ihtiyaçların karşılanması dışında artan boş zamanın değerlendirilmesi ile insanların sağlıklı, mutlu yaşamalarının en önemli taraflarından birini spor aktiviteleri oluşturmaktadır. İnsanlar aktif ve pasif katılımları ile spor ekonomisi içerisinde önemli bir yer edinmektedirler. Son yıllarda gelişen bilim ve teknoloji ile birlikte, spora aktif katılım artarken, spor aktivitelerindeki seyirci sayıları da önemli ölçüde artmaktadır. Özellikle Televizyon ve İnternet yayınlarının artması ile birlikte, Dünya Kupası, Avrupa Futbol Şampiyonası ve Şampiyonlar Ligi final müsabakalarını tüm dünya da 1.2 milyar kişinin takip ettiği ifade edilmektedir. 2014 Dünya Kupası finali 740 milyon, Avrupa Şampiyonası finalini ise 290 milyon, 2014 Şampiyonlar Ligi finali 170 milyon kişini takip etmiştir.

Spor organizasyonlarında ilgiye çeken, insanları peşinden sürükleyen, televizyonlara ve internete bağlı kılan, elbet deki yıldız sporcular ve oyunculardır. Bu gün dünyada bir çok branş da organizasyonlarının kulüplerin ve mücadele eden yıldız sporcuların, teknik adamların milyonlarca takipçisi bulunmaktadır.

Özellikle futbolda, internet ve sosyal medyanın yaygınlaşması ile birlikte yıldız futbolcuların takipçi sayıları milyonlarca ifade edilmektedir. Bu futbolcuların takipçilerinin artması, oynadıklara kulüplere, liglere, müsabakaların yapıldığı stadyumlara ve şehirlere ilgiyi artırdığı gibi kulüplerin bilet ve ürün satışlarına, televizyon, reklam ve sponsorluk anlaşmalarına doğrudan yansımaktadır.

Sosyal medya da en fazla takipçisi olan futbolcu Cristiano Ronaldo’nun Facebook 120 milyon, Twitter 50.1 milyon, Instagram 91.6 milyon olmak üzere 261.7 milyon takipçisi bulunmaktadır. Yıldız Neymar’ın 155 milyon takipçisi Lionel Messi nin ise 153.2 milyondur. Bu futbolcuların popülaritesi oynadıkları kulüplere ve liglere ekonomik olarak önemli ölçüde yansımaktadır

Futbol ekonomisini yıldızları olan Messi ve Ronaldonun en yakın takipçisi olan Neymar, son yıllarda önemli transferlere imza atarak kendinden söz ettirmeyi başaran yıldızlardan en önemlisi olmuştur..

Neymar 1992 tarihinde Brezilya, Mogi das Cruzes’da doğmuş. 1999 yılında Portuguesa Santista takımının alt yapısında futbola başlamış. . 2003 yılında Santos kulübünün alt yapısında futbola devam etmiştir. Neymar 2009 sezonunda profesyonel olmuş, oynadığı profesyonel kariyerindeki performansıyla Barselona, Real Madrid, Inter, Chelsea gibi Avrupa takımlarının takımların transfer listesinde girmeyi başarmıştır.

Neymar, 25 Mayıs 2013 tarihinde Santos kulübünden 54 milyon avro bonservis bedeli karşılığında İspanya La Liga takımlarından Barselona’ ya transfer olarak önemli bir başarıya imza atmıştır.
Transfer olduğu 2013 yılından 2017 yılına kadar Barcelona ve Brezilya Milli takımında önemli başarılara imza atan Neymar, Messi ve İniesta gibi yıldızlarla birlikte top oynarken, menajeri olan Babasının, Neymar’ın Barcelona’da kalması için Paris Saint Germain (PSG), kozunu kullandığı, Barcelona ve İspanya ligi La Liga, Finansal Fair Play Kurallarının ihlali iddiaları ve Katar sermayesinin bu transferde PSG’ yi desteklediğine ilişkin bir çok spekülasyonlara rağmen;

2017 yaz transfer sezonunun en çok konuşulan ismi olan, Brezilyalı futbolcu Neymar, Fransız devi Paris Saint Germain sahibi olan Katarlı işadamı Nasser Al-Khelaifi’nin Barselona’ya 6 yıllık sözleşme karşılığında, 220 milyon avro (yaklaşık 925 milyon lira) ödeyerek futbol tarihinin en büyük transferini gerçekleştirmiştir. Neyamar’ın 1 yıllık ücreti: 145 milyon 135 bin TL, ortalama Saatlik ücreti: 16 bin TL olarak kayıtlara geçmiştir.

Neymar’ın Barcelona’dan Paris Saint Germain kulübüne gelmesi ile birlikte, PSG kulüp olarak çok büyük sosyal ve ekonomik avantajlar elde etmiştir.

Neymar’ın transferi ile ilgili yapılan araştırmalarda; transferin sosyal medyada ne kadar etkili olduğunu göstermektedir. PSG ve Neymarın takipçilerinin Brezilya ve Fransız pazarlarından gelen önemli büyüme sağlandığı gözlemlenmiştir.

Neymar’ın PSG’ye geliş ve tanıtım dönemi olan 28 Temmuz 8 Ağustos 2017 tarih aralığında, Twitter, Facebook ve Instagram’daki Barselonanın, PSG’nin ve Neymarın takipçi sayılarında önemli artış olmuşur.

Neymar Brezilya’da +193,845 Fransada +94, 271 +Mısırda 59,468 toplam, 2,638,138 takipçiye ulaşmış Her iki kulübün ( Barselona + 851,365, PSG + 1.400,092 ) sosyal takipçi sayılarında önemli artış olmuştur.

Bu transferden önemli bir başarı elde eden PSG’nin toplam geliri 2015 yılında 484 milyon, 2016 ylıında, 542 milyon avro Ticari gelirleri 2015 yılında 334 milyon, 2016 yılında, 375 milyon avro ile artış göstermektedir. Neymar’ın PSG ye geliş ile; 2017 sezonundan itibaren toplam gelirleri ve ticari gelirlerinin, sponsorluk reklam antlaşmaları ile bilet, forma, ürün satışlarının artacağı düşünülmektedir.

Çünkü; Neymar’ın net değeri geçtiğimiz son beş yıllık toplam cirosu 2011 de 11,5 milyon avrodan 2016 da 18,3 milyon avro evrilmiştir. Neymar, şu anda dünyanın en çok satan futbolcular statüsünde yer almaktadır. Ronaldo ve Messi’nin ciroları gelirlerinin sırasıyla % 36 ve% 34’ünü oluştururken, Neymar’ın, ücretinin% 61′ olduğu ifade edilmektedir.

Neymar’ın transferinin kesinleşmesinden sonra, PSG kulübünün Paris’te bulunan iki satış mağazasında yeni formaların satışa sunulduğu kaydedildi. Neymar’ın 100 avroya satılan 10 numaralı yeni formasının 6 saat içinde tükendiği, Şanzelize ve Parc des Princes stadında bulunan iki mağazaya bir günde 15 bin taraftarın forma satın almak için geldiği ve forma satışında tarihi bir rekor kırıldığı, sabah saatlerinde başlayan satışların öğleden sonra stokların bitmesiyle sona erdiği, formadan bir günde toplamda 10 bin adet satıldığı, yeni satışlarda ise kulübün artık bir kişiye tek forma satma kararı aldığı, ortalama 2 saatlik beklemenin ardından sarı renkli PSG deplasman formasını alan şanslı taraftarlar, gün sonunda PSG kasasına 1 milyon avro kazandırdığı ifade edilmektedir.

Brezilyalı oyuncunun Paris’e gelmesi ile birlikte, PSG’ kulübünün küresel rekabeti ve marka gücünün artıracağı, Asya, Güney Amerika ve Kuzey Amerika gibi büyük futbol pazarlarında önemli yer edineceği, küresel sponsorlar elde edebileceği gibi, Fransız liginin yayın haklarına olan talebi artıracağı da düşünülmektedir.

Paris Saint Germain Neymar’ın rekor transferinden elde etmiş olduğu kazanımların yanı sıra, Neymar’ın Barselona’dan Parise transfer edilmesinin perde arkasında, bu transferin Katarlı iş adamı Nasser Al-Khelaifi’nin, Avrupa’da ve Dünya’da ki baskılara karşı durmak ve Katar sermayesinin güçlü olduğunu ispatlamak için gerçekleştirdiği ayrıca küresel sermayenin bu konuda Barselona’ya baskılar ve yaptırımlar uyguladığı tartışma konusudur.

Bu bağlamdaki yansımaların değerlendirilmesi, Neymar’ın Transferinin Ekonomi Politiği başlığında bir başka yazımızın konusu olacaktır….

Kaynaklar

www.sbibarcelona.com/newsdetails/index/351
www.digitalsport.co/neymar-to-psg-why-was-social-media-engagement-so-different-on-instagram-facebook-and-twitter