2024 Olimpiyat Oyunları’nın adayları bir bir eksiliyor.

Boston, Roma ve Hamburg’un ardından son olarak Macaristan’ın başkenti Budapeşte de mücadelede havlu attı. Birkaç hafta önce açıklanan çekilme kararı Belediye Meclisi’nde oylanarak kabul edildi ve böylece başkent Olimpiyat adaylığından resmi olarak çekilmiş oldu.

Bu kararın alınmasındaysa Momentum adlı halk hareketi baş rolü oynadı. Hareket, adaylığın geri çekilmesi için 266 bin kişinin imzasını toplamayı başardı. Bu sonucun ardından harekete geçen hükümet Budapeşte Belediyesi ve Macaristan Olimpiyat Komitesi’ne adaylığın geri çekilmesini önerdi.

Budapeşte’nin resmi olarak adaylıktan çekilmesinin ardından 2024 Oyunları için yarışan sadece iki şehir kaldı. Paris ve Los Angeles’tan hangisinin oyunlara ev sahipliği yapacağı 15 Eylül’de açıklanacak.

Ülkelerin Olimpiyat Oyunları’ndan adaylıklarını çekmelerinin en büyük sebebi mali sorunlar. Son olarak yaz oyunlarına ev sahipliği yapan Brezilya’nın Rio şehrinde 12 milyar Dolar harcama yapılmıştı. Bu masrafların karşılanabilmesi için vergiler artırılınca halk sokaklara dökülmüş ve günler süren protesto gösterileri düzenlenmişti.