Olimpiyatın Sürrealist kenti Rio de Janerio

Saffet Emre TONGUÇ


Karnaval, spor, doğa denilince akla gelen şehirlerin başında yer alır Brezilya. Bu yıl Brezilya’nın Rio şehrinde gerçekleşecek olan olimpiyatlarla nedeniyle, gözler yine bu güzel ülkeye çevrilmiş durumda. Sporun dışında, güzel şehir Rio’ya dair bilinmesi gereken pek çok şey mevcut. İşte karşınızda muhteşem şehir Rio…“Anı yaşa, anda kal” Rioluların hayat felsefesi gibi… Gelecek kaygısı, uzun uzun programlar, A-B planları yok bu şehirde. Hayatın tadını çıkarmak, bugüne ait olup şimdiki zamanda olmak var. Bana her zaman sürrealist bir tablo gibi gelmiştir Rio; sanki Dali’nin fırçasından çıkmış hissi uyandırır.

Rio-de-Janeiro-06Sefaletle ihtişamın kol kola samba yaptığı şehirde hem ‘favella’ adı verilen Güney Amerika’nın en büyük gecekondu mahallelerini hem de demir parmaklıkların arkasındaki lüks evleri görmek mümkün. Tezatlık duygusu birçok yerde yakalar sizi. Kırmızı ışıkta beklerken akrobasi gösterisi yaparak dilenenlere rastlayabilirsiniz ya da spor salonuna çevrilmiş bir otobüsün şehri turladığını görüp içindekilerin hem etrafı izleyip hem de ağırlık çalıştığına şahit olabilirsiniz.

İsminin ilginç öyküsü: Yeni dünyanın ilk kaşifleri bazen yaptıkları hatalarla da bugünü etkilemişler. Kristof Kolomb Hindistan’a vardığını düşünerek Amerikan yerlilerini Hintli zannetmiş. O gün bugündür adları Indian kalmış… Rio’nun girişindeki Guanabara Körfezi’ni de nehir ağzı sanmışlar. Aylardan da ocak olunca, şehre Rio de Janeiro yani ‘Ocak Nehri’ adını vermişler.

Rio-de-Janeiro-046 milyonu aşkın insanın yaşadığı Rio, neşeli kalabalıklarla dolu. Rahatlığı ve hayattan keyif almayı yaşamlarının merkezine koyan bir tarzları var. Öğle arasında parmak arası terliği geçirip plaja gitmek kadar normal bir şey yok! Pipet takılmış hindistancevizlerini yudumlayan, şeker kamışından yapılan alkol oranı yüksek ‘caipirinha’ ya da sade gazoza benzeyen ‘guarana’ içerek gezinen insanlar her yerde. Onları gördükçe bir anda İstanbul’u hatırlıyor ve etrafta ne çok mutsuz ve yorgun insan gördüğünüzü düşünmeden edemiyorsunuz… İkisinin ortasını bulmak harika olurdu!

Plajlardaki Renkli Dünya. Rio’daki her plaj başka bir âlem. Baştan uyarayım; plaja giderken ya da şehri gezerken yanınıza fazla miktarda para almayın ve çantanıza dikkat edin. Hatta sade kıyafetler ve pahada hafif takılar seçerseniz daha rahat edersiniz. Meşhur Copacabana’nın herkesi kucaklayan bir tarzı var. Gündüzü kadar gecesi de eğlenceli; el sanatları örneklerini bulabileceğiniz renkli bir pazar kuruluyor. Adını bulunduğu yerdeki bir çiftlikten alan Leblon ise daha çok aileler tarafından tercih ediliyor.

Rio-de-Janeiro-02İpanemalı KızDalgalı denizi dolayısıyla adı tehlikeli sular anlamına gelen İpanema ise gelir seviyesi daha yüksek bir kesimin tercihi. Plaj numaralarla ayrılmış; zenciler, gayler, hippiler ayrı yerlerde güneşleniyor. Frank Sinatra’nın ‘Girl from İpanema’ şarkısını dinlediniz mi? Bossa Nova türündeki şarkının hikayesi, şehirdeki en şık restoranların yer aldığı İpanema’daki bir barda yaşanmış. 1960’larda ünlü şair Vinicius de Moraes ve besteci Tom Jobim bir barda otururken içeriye sarışın bir kadın girmiş. Güzelliği ile öyle etkilemiş ki ikisine de esin kaynağı olmuş ve orijinal adı ‘Garota de İpanema’ olan şarkı çıkmış ortaya. Şarkının yazıldığı bar ‘İpanemalı Kız’ adıyla hala açık.

Rio-de-Janeiro-03Tepelerden Rio’ya Bakmak710 metrelik yüksekliği ve üstünde bulunan Kurtarıcı İsa heykeli ile Rio denince akla gelen ilk görüntünün sahibi Corcovado Tepesi. Adı ‘kambur’ anlamına gelen tepeye fünikülerle tırmanabiliyorsunuz; yolculuk yaklaşık yarım saat sürüyor. Buradaki İsa heykeli dünyanın en büyük art deco heykeli olma özelliğine sahip. 30 metre yükseklikteki heykel, günümüzden 85 yıl önce yapılmış. Tepeye çıktığınızda heykelin görkemi kadar şehrin muhteşem manzarası da büyülüyor sizi. Guanabara Körfezi, plajlar, göl, muhteşem bir köprüyle ana karaya bağlı Niteroi Adası, Sugar Loaf Tepesi ve 1991 yılında UNESCO’nun biosfer rezervi ilan ettiği Tijuca ormanlarından oluşan görüntüyü izlemeye doyamıyorsunuz.

396 metre yükseklikteki Sugar Loaf yani ‘Şeker Ekmeği’ Tepesi’nin de manzarası müthiş. İki ayrı teleferikle zirvesine çıkacağınız tepede güneşin gökyüzüyle vedalaşmasını izlemenin size eşsiz bir anı hediye edeceğini gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Meryem Ana’ya adanan Nossa Senhora da Candelaria Kilisesi, Yeni Katedral, Praça (Meydan) Floriano şehirde ziyaret edebileceğiniz diğer yerler. 1910’da yapımı tamamlanan Opera, Milli Kütüphane ve Güzel Sanatlar Müzesi de birbirine yakın mesafede görebileceğiniz değişik yapılar.

Rio-de-Janeiro-05Dünyanın En Büyük Stadı Brezilya’nın Dünya Kupası’ndaki erişilmez rekoru birçoğumuzun malumu… Dünyanın en büyük stadyumunun Dünya Kupası’nı 5 kez kazanmış bir ülkede yer alması da pek şaşırtıcı değil. 1950 Dünya Kupası için yaklaşık 2 yılda inşa edilen Maracana Stadı, 200 bin kişilik kapasiteye sahip. Stadın tarihindeki en ilginç hikâye ise Brezilya gibi futbolun kurallarını yeniden yazan bir ülkenin, bu dev stadyumdaki ilk maçında Uruguay’a 2-1 yenilmesi. Tina Turner, Madonna gibi starların konserlerine ev sahipliği yapan stadyumun müzikteki rekoru, aynı anda 205 bin kişiye şarkı söyleyen Paul Mc Cartney’e ait.

Rio-de-Janeiro-010Stadın tarihine yazılan en önemli günler arasına artık 2016 Olimpiyat Oyunları’nın açılış seremonisi ve yapılacak yarışlar da girdi. Olimpiyatlar ve Rio5 Ağustos’ta başlayan Rio Olimpiyat Oyunları 21 Ağustos’a kadar devam edecek. Oyunlar 2000 yılından bu yana ilk kez Güney Yarımküre’de yapılıyor. Rio ise dünyanın bu en büyük spor organizasyonuna ev sahipliği yapan ikinci Latin Amerika şehri. 1968’de Meksika’da yapılan olimpiyatlar bu açıdan ilk niteliği taşıyordu. Olimpiyatlarda Rio’nun yanı sıra Sao Paulo, Brasilia, Belo Horizonte, Salvador ve Manaus da müsabakalara ev sahipliği yapacak.

Nerede Yemeli?
Marius tercihi et ve deniz ürünleri olanlar için cennet gibi bir yer. Dur demediğiniz takdirde servis hiç bitmiyor aklınızda olsun. Bir de şekli pırasıyı andıran palmiye kalbini mutlaka tadın. Porcao, ızgara ette şehrin en iyi restoranlarından biri. Deniz kenarında yer aldığı için yemeğinize güzel bir manzara eşlik ediyor. Domuz eti yemiyorsanız mutlaka başta belirtmelisiniz.

Nerede Kalmalı?
Copacabana Palace: 1923’de açılan ve en büyük yenilemeyi 90’ların sonunda geçiren otel, adını aldığı plajda kurulu. Sofitel Rio Palace: Copacabana Plajı’ndaki diğer alternatif olabilecek otelin odalarının manzarası nefis…

Brezilya adı, Pau Brasil isimli ağaçtan geliyor.206 milyonluk nüfusa ve Güney Amerika’nın neredeyse yarısı kadar olan 8,5 milyon kilometrekare yüzölçümüne sahip. Yüzölçümü açısından dünyanın en büyük 5. ülkesi.Topraklarının 6 milyon kilometrekaresinde Amazon Ormanları yer alıyor.Para birimi Real; 1USD = 3, 24 RealBrezilya’nın kodu 55, Rio’nun ise 21.Orta ve Güney Amerika’da Portekizce konuşulan tek ülke.

Gerekli performansı sağlayarak olimpiyatlara katılma hakkı kazanmış dünyanın en iyi 10 bin 500 sporcusunun katıldığı Olimpiyatlarda, toplam 42 branşta yarışlar yapılacak. Türkiye’yi ise 21 ayrı spor dalında 48’i kadın 55’i erkek 103 sporcumuz temsil edecek. Hepsine yürekten başarılar!