Fransa’da ünlü Louvre Müzesi önünde düzenlenen palalı saldırının failinin 29 yaşında bir Mısır vatandaşı olduğu tahmin ediliyor. Paris Savcılığı, zanlının Fransa’ya turist vizesiyle 26 Ocak’ta giriş yaptığını açıkladı.

Fransa’da Louvre Müzesi önünde düzenlenen palalı saldırı sonrasında Paris Savcılığı akşam saatlerinde bir basın toplantısı düzenledi. Başsavcı François Molin, ‘son derece kararlı bir saldırganın terör eyleminin, askerlerin müdahalesi sonucu önlendiğini’ belirtti. Saldırganın 29 yaşında bir Mısırlı olduğunun düşünüldüğünü, ancak kimliğinin henüz kesinleşmediğini kaydeden Başsavcı, müdahale sırasında vurulan saldırganın durumunun hayati tehlike arz ettiğini açıkladı. Molin Mısır vatandaşı saldırganın Paris’e Dubai’den aldığı bir aylık turist vizesiyle 26 Ocak’ta vardığını belirterek, bu kişinin tek başına mı yoksa örgütlü olarak mı hareket ettiğine dair soruşturmanın sürdüğünü ifade etti.

Saldırının ardından güvenlik önlemleri had safhaya çıkarıldı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da AB Zirvesi nedeniyle bulunduğu Malta’da yaptığı açıklamada, saldırının ‘terörist bir karaktere sahip olduğu konusunda hiçbir şüphenin bulunmadığını’ söylemişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel saldırının ardından Fransa’yla dayanışma mesajı verdi. Alman Dışişleri Bakanlığı’nın twitter hesabından paylaşılan mesajda, “Fransa ile dayanışma içindeyiz. Terörle mücadeleyi bırakmayacağız” denildi.

İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de yaptığı açıklamada, Partnerlerimizle terörle mücadelede dayanışma içindeyiz” dedi.
Louvre Müzesi’ni koruyan bir asker, elinde pala ile bir başka askere saldıran ve ‘Allahu Ekber’ diye bağıran kişiyi karnından vurmuş, bu sırada başından hafif yaralanan askerlerden biri hastanede tedavi edildikten sonra taburcu edilmişti. Paris Emniyet Müdürü Michel Cadot, saldırganın polis ve devriye gezen dört askere “Allahu Ekber” diye bağırarak saldırdığını belirtti. Bunun üzerine askerlerden birinin saldırgana beş el ateş ettiğini kaydeden Cadot, saldırganın ağır, bir askerin ise başından hafif yaralandığını söyledi. Cadot, saldırganın üzerinde en az bir bıçak olduğunu, yanındaki iki sırt çantasında yapılan aramada ise patlayıcı madde bulunmadığını kaydetti. Ordudan yapılan açıklamada ise askerlerin saldırganı önce silah kullanmadan etkisiz hale getirmeye çalıştığı ancak bunu başaramadıkları belirtildi.

Fransa son iki yıldır çok sayıda terör saldırısının hedefi oldu. 2015 Kasım ayından bu yana ülkede düzenlenen terör saldırılarında toplam 238 kişi hayatını kaybetti. Ülkede 2015 Kasımından bu yana Olağanüstü Hal sürüyor.