ABD Savunma Bakanlığı, Suriye’nin kuzeyindeki Menbiç kentinde durumun oldukça karmaşık bir hal aldığını ve mücadelenin Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı yürütülmesini sağlamak amacıyla bölge için “caydırıcı ve güvence verici” yeni bir askeri misyon başlattığını açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis, düzenlediği basın toplantısında, “Tarafların IŞİD haricindeki gruplara saldırmalarını caydırmak amacıyla koalisyonun bir parçası olan ABD güçlerini konuşlandırarak, gözle görülür bazı adımlar atıyoruz” dedi.

Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, bunun ABD güçleri için yeni bir misyon olduğuna da dikkat çekti ve şunları söyledi:

“Bu yeni bir adım. İlk kez böyle bir yapıyoruz ve Menbiç’ten düşmanın temizlendiğini ortaya koymak amacıyla gözle görülür bir sembol olarak kendimizi oraya yerleştiriyoruz…

Başkalarının ‘kurtarmak’ amacıyla buraya [Menbiç’e] girmesine hiç gerek yok.”

ABD’nin Suriye kuzeyinde bölgesel güçleri eğitmek ve danışmanlık yapmak amacıyla askerleri bulunuyor. ABD’nin son olarak Menbiç’e kaç asker gönderdiği ise açıklanmadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında El Bab’ın ardından Suriye’de bir sonraki hedefin kuzeydeki Menbiç kenti olduğunu söylemişti.

Menbiç, Türkiye’nin yanı sıra Suriyeli Kürtler, Suriye hükümeti, Rusya ve ABD gibi iç savaşın kilit aktörlerinin de var olduğu ve büyük önem atfettikleri yerlerin başında geliyor.

Fransız haber ajansı AFP’ye göre, halihazırda Suriye’nin kuzeyinde yerel güçleri eğitmek ve danışmanlık yapmak amacıyla 500 kadar ABD askeri bölgede bulunuyor.