Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk Akımı projesine ilişkin anlaşmayı onayladı.

Rus devlet medyasından yapılan açıklamada Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türk Akımı projesinin onaylanmasını öngören yasayı imzaladığı bildirildi.
Rusya ve Türkiye 10 Ekim 2016 tarihinde Türk Akımı projesinin hükümetlerarası anlaşmasını imzalamıştı. Belge Karadeniz’in derinliklerinden 15,75 milyar metreküp kapasiteli iki doğalgaz boru hattının inşa edilmesini öngörüyor. UzmanlarTürkiye’nin anlaşma ile doğal gaz arzını güvence altına almayı hedeflediğine, Rusya’nın ise Ukrayna’yı baypas etmek istediğine dikkat çekmişti.

Türk Akımı projesi Türkiye’nin Kasım 2015’te bir Rus savaş uçağını düşürmesi sonucu askıya alınmıştı. Rusya uçak krizinde Türkiye’ye ekonomik yaptırımlarla karşılık vermiş ve Türk ekonomisi ciddi bir şekilde etkilenmişti. Ancak iki ülke ilişkileri son dönemde tekrar normalleşme sürecine girdi.
Türk Akımı projesiyle Karadeniz’in altından geçecek iki boru hattı üzerinden Türkiye ve daha geniş bir bölge için yıllık toplam 31,5 milyar metreküp doğal gaz sağlanması planlanıyor. Birinci boru hattı Türk piyasası için, ikincisi ise Avrupa ülkeleri için kullanılması planlanıyor. Macaristan ve Slovakya gibi bazı AB ülkeleri de projeye katılma konusunda istekli olduklarını açıklamışlardı.