Rio Karnavalı, Brezilya’da yaşanan krizlerin gölgesinde başlıyor

Brezilya’nın dünyaca ünlü Rio Karnavalı, ülkede yaşanan ekonomik ve sosyal krizlerin gölgesinde başlıyor.


Rengarenk kıyafetler, binlerce dansçı, müzisyen ve ülke dışından gelen 100 binlerce turist ile Rio Karnavalı dünyanın en ilgi çekici festivallerinden biri


Brezilya’da çok uzun yıllardır süre, ülke için önemli bir gelenek ve turistik kazanç kaynağı olan karnaval bu sene sosyal ve ekonomik krizlerin gölgesinde başlıyor.


Ülkede yaşanan ekonomik kriz ve devletin yaşadığı problemler dolayısıyla, güvenlik konusu ciddi bir problem haline gelmiş durumda.


Brezilya, 2016’da gerçekleştirilen ve birçok krize sahne olan Olimpiyatlar’dan beri ekonomik problemlerden kurtulamadı.


Ülkede yakın geçmişte polisler ücretlerini alamadıkları ve yoğun mesai yaptıkları gerekçesiyle greve gitmiş, sokakların güvenliğini sağlamak askerlere kalmıştı.


Uyuşturucu satıcıları ve çetelerle ciddi çatışmalara sahne olan Rio ve Sao Paulo gibi kentlerde gösteriler sürüyor.

Ülkede geçtiğimiz ay içerisinde yaşanan polis grevinde toplam 140 cinayetin gerçekleştirildiği açıklanmıştı.


Heyecanla beklenen Rio karnavalı ise bu krizlerin içerisinde bu hafta başlıyor.


Rio’nun yeni seçilen belediye başkanının bir evanjelist olması dolayısıyla karnavala katılması beklenmiyor.


Belediye başkanı Marcelo Crivella, uzun yıllardır süren bir geleneği kırarak, karnavalı başlatan simgelerden olan şehrin anahtarını teslim seremonisini gerçekleştirmeyeceğini açıkladı.


Yolsuzluk ve politik skandallarla sarsılan ülkede, karnaval ile sorunlarından bir sürede olsa uzaklaşmak isteyen insanlar ise tepkili.


Karnavalın damimi ziyaretçilerden yazar Gregorio Duvivier mevcut ortamı şöyle değerlendiriyor:


“Karnaval büyük bir parti gibi görülebilir ve gerçekten öyledir. Fakat aslında önemi bunun çok daha ötesinde. Bu eğlenceler halka birkaç günlüğüne dertleri unutma imkanı sağlar. Özellikle kriz zamanlarında, insanların eğlenme ihtiyacı daha da artar”


Karnaval etkinlikleri bu haftasonu başlamasına rağmen, çok sayıda sokağın güvenlik sebepleriyle boş olduğu ve katılımların düşük olduğunu söyleniyor.


Ülkeye festival için gelen turist sayılarında ciddi düşüş yaşanıyor.

Bir gelenek olarak en iyi dans ekiplerinin yarıştıği ve en başarılısının seçildiği karnavalda neler yaşanacağı merakla bekleniyor.