Seyahat yasağı yüksek mahkeme önünde

Amerika Birleşik Devletleri’nde son günlerin en büyük tartışma konusu seyahat yasağı bugün yüksek mahkemede görüşülüyor.

Yasağın uygulamasının mahkeme kararıyla durdurulmasının ardından uçak seferleri de normale döndü. İran’dan gelenler arasında göz ameliyatı yasak sebebiyle ertelenen 12 yaşındaki Alma da bulunuyordu. New York’ta hukuk eğitimi alan annesi Fahimeh Kashkooli tarafından karşılanan Alma az rastlanan bir göz rahatsızlığı yaşıyor ve Ocak ayı içerisinde New York’ta ameliyat olması planlanıyordu. Ancak seyahat yasağı sebebiyle ameliyat iptal edilmişti. Fahimeh Kashkooli gördüğü büyük destek için minnettar olduğunu söylüyor:

“İnanılmaz bir destek gördüm. Hayal edebileceğimden daha fazla bir destek gördüm. Teşekkürler New York. Çok teşekkürler.”

Trump yönetimi ise ilk mahkeme kararı sonrasında pes etmiş değil. Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada mahkemenin red kararının aşırı geniş kapsamlı olduğu iddia edildi ve istisnalar getirilebileceği savunuldu. Örnek olarak da daha önce ABD’ye seyahat izni olanların ya da ABD’den diğer ülkelere gidip geri dönmek isteyenlerin yasak kapsamı dışında tutulmasının kabul edilebileceği ifade edildi.