Süper ekonominin süper kupası

Süper Bowl 2015

Son yıllarda bilgi ve teknolojilerinin gelişip büyümesi ile birlikte, spor endüstrisinde çok büyük gelişmeler yaşanmaktadır. Spor Endüstrisinin ürün ve hizmet üretimi ve tüketim boyutları, teknolojiden, finansa, işletmeden pazarlamaya bir çok sektörel yaklaşımları da beraberinde getirmektedir.

Spor Endüstrisi bugün ulaşmış olduğu milyon dolarlık gelirleri ile, bir çok güçlü sektörle birlikte anılmakta ve rekabet edebilmektedir. İstatistikler, Küresel Spor Endüstrisi Piyasasında gelirlerin 2015 yılında 145.34 milyar dolara ulaşacağını göstermektedir.

Küresel Spor Endüstrisi pastasının en önemli boyutundan, Amerika ekonomisi oldukça profesyonelce faydalanmaktadır. Sporun ekonomik gelişmeye katkı sağladığını çok önceleri kavrayan Amerika ekonomisi, bu günkü bilgi ve iletişim teknolojilerini, yeni spor ürün ve hizmetleri ve organizasyonlarını geliştirerek, tüm dünyaya pazarlamaktadır.

Bu gün ABD’ de spor endüstrisini kapsayan, bilet satış, lisanslı ürünler, spor organizasyonları, video oyunları, koleksiyonlar, spor malzemeleri, reklam, sponsorluk, stadyum isim hakları ücretleri ve spor tesisleri gelirleri gibi, spor pazarını oluşturan bir çok ürün ve hizmetlerin toplam tahmini yıllık geliri 485 milyar dolar olduğu ifade edilmektedir.

Kuzey Amerika spor pazarının tahmini olarak 60.6 milyar dolara ulaştığı ifade edilmektedir. Bu rakamın 13.3 milyar dolarını sportif ürünler, hediyelik eşyalar, (14.6) Sponsorluk, (14.8) medya, (17,8) milyar dolarını bilet gelirleri oluşturmaktadır. Bu rakamların ileriki yıllarda daha çok artacağı otoriteler tarafından ifade edilmektedir.

Amerika’da ” 4 Büyük ” lig olarak anılan, Ulusal Basketbol Birliği Ligi (NBA), Ulusal Hokey Ligi (NHL) , Major Beyzbol Ligi (MLB) ve Ulusal Amerikan Futbol Ligi (NFL)’nin yıllık gelirler ortalaması yaklaşık 23 $ milyar dolara ulaşmış durumdadır.

Örneğin 32 takımdan oluşan, Ulusal Amerikan Futbol Ligi (NFL)’nin gelirler ortalaması 2013 yılında 6.16 milyar olduğu söylenmektedir.

1 Şubat 2015 tarihinde Arizona’daki Phoenix Üniversitesi Stadyumu’nda New England Patriots ve Seattle Seahawks takımları arasında oynanan ve tüm dünyada Super Bowl olarak markalaşan Amerikan Futbolu Ligi Finali olan “Super Bowl” Amerika’da spor organizasyonlarının tamamen eğlenceye yönelik olarak farklı boyutlara ulaştığını bizlere bir kez daha göstermiştir.

Dünyaca ünlü araştırma şirketi, PWC (PricewaterhouseCoopers) tarafından yapılan araştırmaya göre; NFL finali “Super Bowl” kupa maçının izleyecek olan taraftarlar, spor severler ve medya tarafından yapılacak olan, konaklama, turizm ve ulaşım harcamalarının toplam üreteceği, ekonomik hacmin 206 milyon dolar olacağını tahmin etmişlerdir.

Spor Ekonomisi Analistleri, 2015 yılındaki finalin, 2007’de Florida’da düzenlenen 41. Super Bowl’un 195 milyon dolarlık rekorunu kıracağını tahmin ederken, ABD Ulusal Perakendeciler Birliği (NRF) tarafından açıklanan verilere göre, 49 uncusu gerçekleştirilen, Super Bowl finalinin, sadece perakende sektörüne 14,3 milyar dolarlık katkı sağlayarak rekor kıracağı, ülke ekonomisine, katkısı reklam, bilet satışları ve diğer gelirlerle birlikte, yaklaşık 19,5 milyar dolarlık iş hacmi yaratacağı, 2014 yılı Super Bowl için yapılan 67 dolarlık kişi başı ortalama harcama, 2015 yılında düzelen ekonomiyle birlikte 78 dolara yükseleceği , 49. Super Bowl’un tüm zamanların en kazançlı spor organizasyonu olarak tarihe geçeceği tahmin edilmiştir.

Arizona Super Bowl Ana Komitesi, 2015 yılında yapılan Super Bowl Finalinin Arizona ekonomisine etkisi tahmini 500 Milyon dolar olduğunu, kupadan hibe yoluyla 30 milyon dolar ağış toplama hedefine ulaşarak, bu paranın minimum 2 Milyon doları, kar amacı gütmeyen kuruluşlar aracılığı ile topluma geri verileceği tarafından resmi olarak açıklamışlardı.

Kupa finalinin yapıldığı, Glendale şehri, Belediye Başkanı Jerry Weiers, Super Bowl’a ev sahipliği yaparak, ek güvenlik için 2.1milyon dolar harcayacaklarını deklere etmekle birlikte, Super Bowl Komitesi, Verizon Super Bowl Stadyumunu 100.000 bine yakın seyircinin ziyaret edeceğini, dünya genelinde 6.000 bin medya personelinin, kupayı takip edeceğini, Arizona’da 5 yıldızlı ortalama otel fiyatlarının 400 dolar olduğu, bu fiyatların Super Bowl Finalinin yapılacağı hafta normalin en az 4 kat artarak. 1600 ila 2000 dolara ulaşacağını açıklamışlardır.

Dünya genelinde 800 milyon izleyici sayısına ulaştığı tahmin edilen kupa finalini 100 bin kişi canlı izleyeceği ifade edilmiştir. Bilet firması TiqIQ göre, Kupanın ortalama bilet fiyatı 9,484.37 dolar, orta seviyede koltukların fiyat ortalaması 7.251 dolar, en düşük düzeydeki koltuklar ise 6.206 dolar olarak satılmış, VIP olarak adlandırılan koltuklar 19 bin dolara alıcı bulmuştur. Ayrıca 49. Super Bowl’un Biletlerden kazanılacak gelirin yaklaşık 200 milyon dolara ulaştığı ifade edilmektedir.

Ulusal Perakendeciler Birliği (NRF) tarafından yapılan bir ankete göre, 100 milyondan fazla Amerikalının evinde izlediği Super Bowl tüketicileri, oyun günü yiyecek, içecek, TV alarak 14.3 milyar dolar harcama yapacakları tespit edilmiştir. 49. Amerikan Futbolu Finalinin yapıldığı gece birçok ünlü Pizza firması Super Bowl Finalinin yapıldığı gün özel pizzaları ve fiyatları ile seyircilerin ilgisini çekmek için rekabet ederek pizza siparişi 12 milyona ulaşacağı tahminler arasındadır.

2014 yılında yapılan Amerikan Futbolu Finalinin izlemek için 5,1 milyon Amerikalının yeni televizyon aldığı, 2014 yılında kupa finalini yayınlayan Fox TV için yaklaşık reklam geliri 4,2 milyon dolar seviyesinde olduğu, 2015 yılında NBC’nin yayınladığı finalin reklam spotlarının tamamının haftalar öncesinden tükendiği, 2014 yılına bir yarım milyon dolarlık bir artış olduğu, 30 saniyelik reklam gelirinin 4.5 milyon dolara ulaştığı, 70’den fazla firmanın reklam verdiği ifade edilmektedir.

Kanter Medyasının araştırmasına görede, Super Bowlun reklam harcamasında Anheuser-Busch InBev firması 152.500.000 dolar harcama ile son beş Süper Bowl’un en çok reklam ücreti veren şirketi olmuştur. Bu firmayı sırasıyla, Chrysler Grubu (89.500.000 ), PepsiCo (76.600.000 $), Hyundai (69.800.000 ) ve Volkswagen (68.100.000 ) milyon dolar ile takip etmişlerdir. Ayrıca Super Bowl final maçı için oynanan toplam bahis değerinin ise, 19 bin dolar seviyesine ulaştığı ifade edilmektedir.

Kendi sektörünün kendisi oluşturması ile Dünya ekonomisinde önemli bir yere sahip olan Amerikan ekonomisinin, Spor sektöründe de, yeni hizmet ve ürünler geliştirerek bu sektörü en iyi şekilde değerlendiren ekonomiler içerisinde yer almakta, Spor endüstrisinin öncülüğünü yapmaktadır. Sporseverlerin yıl boyunca beklediği bir profesyonel spor organizasyonunu olan, Amerikan Futbol Kupası ( NFL ) Finali “Super Bowl Oyunu”nu tüm dünyaya, nasıl pazarlandığını ve nasıl bir iş istihdam ve katma değer oluşturduğunu en iyi şekilde modelleyerek bizlere göstermiştir.

Umarım gelecekte, Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip olan Türkiye’de, Super Bowl kupası örneğinde olduğu gibi, profesyonel sportif organizasyonlarının sayısını ve etki alanını genişleterek, marka değerinde, bir kupa, bir organizasyon, bir etkinlik oluşturarak, tüm dünyaya pazarlar ve gelişmekte olan ekonomisine katkı sağlar.