Suriyeli mülteci çocukların oyun topu sevinci

Barış Topu Projesi (Peace Ball Project) ile Suriyeli 101 mülteci çocuğa futbol, basketbol ve valeybol topu hediye edildi. Akçakiraz Belediyesi ve Fırat Üniversitesi Spor Akademisi sponsorluğunda gerçekleşen proje, Suriyedeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan çocukların spor ile sosyal yaşama tutunmalarına destek olmayı amaçlıyor.

Photo by Firat Gazetesi

Ayaklarında ayakkabı olmadan yaşadıkları mutluluğu gözlerine yansıtan Suriyeli çocuklar bir kaç saat dahi olsa kendilerini farklı bir dünyada yaşıyor gibi hissettiler.Birleşmiş Milletler tarafından ’6 Nisan Kalkınma ve Barış için Uluslararası Spor Günü’ olarak dikkat çekilen bu günde yapılan 101 oyun topu dağıtımı, Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Aslan, Proje Koordinatörü Doç. Dr. Sebahattin Devecioğlu, Akçakiraz Belediye Başkanı Sebahattin Kaya ve öğretim üyeleri tarafından yapıldı.

Onların da hakkı oyun oynamak

Prof Dr. Cengiz Aslan, amaçlarının çocukları mutlu etmek olduğunu belirtti. Belediye Başkanı Kaya ise sporun birçok misyonunun olduğunu kaydederek, emeği geçenlere teşekkür etti. Doç. Dr. Sebahattin Devecioğlu da Barış Topu Projesi kapsamında bu yılki temalarının mülteci çocuklara oyun topu kazandırmak olduğunu ve bu çocukların oyun hakkı olduğunu dünyaya duyurmak istediklerini açıkladı.

Savaştan kaçarak ülkemize sığınan ve yardıma muhtaç ailelerin çocuklarının ayaklarında ayakkabı bile olmaması ise dikkatlerden kaçmadı.

4.8 milyon Suriyeli ülkeleri dışında yaşam savaşı veriyor

Orta Doğu’da İkinci Dünya savaşından bu yana en büyük insanlık dramı yaşanan Suriye’deki iç savaştan kaçarak komşu ülkelere sığınan 4.8 milyon Suriyeli yaşam savaşı veriyor. Bunların yaklasşık 3 milyonu Türkiye, 1 milyonu Lübnan, 650 bini Ürdün, 227 bini Irak, 115 bini Mısır’da barındırılıyor. Kasım 2016 sonu itibarıyla toplam mülteci sayısının 2.2 milyonunun çocuk yaşta olduğu ifade ediliyor.

UNICEF’e göre iç savaştan kaçan 2.7 milyon Suriyeli çocuk mülteci var. Birleşmiş Milletler ve UNICEF’e göre, okul çağındaki yaklaşık 380 bin Suriyeli çocuk eğitimden yoksun veya kayıp olarak biliniyor. Nisan 2011 ile Eylül 2016 arasında Suriyeli mülteci ailelere ait yaklaşık 180 bin bebek doğdu.

New York merkezli ‘Turkish Life Magazine’ dergisininde desteklediği, Barış Topu Projesi (Peace Ball Project) ile daha fazla çocuğun yaşam ve oyun haklarına destek artarak büyüyor.