‘Trump hakkındaki iddialar azledilmeye yol açabilecek suçlar’

Amerika Birleşik Devletleri’nde kasım ayında yapılan ara seçimlerde Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nin Demokratlara geçmesinin ardından Başkan Donald Trump’ın suç işlediğine yönelik iddialar ve azledilmesi gerektiğini dile getiren düşünceler yeniden gündeme gelmeye başladı.

Temsilciler Meclisi’nin Adalet Komisyonu Başkanlığını devralacak olan Demokrat Jerry Nadler, “Trump’ın porno yıldızı Storm Daniels’e ödeme yapılması için avukatı Michael Cohen’i yönlendirdiği kanıtlanırsa, bu azledilmeyi hak eden bir suç olur.” dedi.

Daha önce Rusya soruşturmasında Kongereye yalan söylediğini kabul eden ve hakkındaki tüm iddiaları kabul eden Michael Cohen savcılarla anlaşma yolunu seçmişti.

CNN Televizyonuna konuk olan Jerry Nadler, burada yaptığı konuşmada “Tüm gelişmeler ve iddianamede yer alan ifadeler Başkan Trump’ın Amerikan halkına karşı bir kanunsuzluğun merkezinde olduğunu gösteriyor.” dedi.

“Bundan sonra neler olup bittiğini derinlemesine araştırıp ortaya koymak kongrenin, Özel Savcı Müeller’in adalet bakanlığının ve bizim işimizdir.” diyen Nadler, “Trump’ın bu işlerin ne kadar içinde olduğunu bilmek ve bu iddialarla ilgili o zamanlar neyi bildiğini ve neyi bilmediğini anlamak lazım. Bunları ortaya koyduktan sonra onu hesaba çekebiliriz.” diye konuştu.

“Bu iddialar kanıtlanırsa bu Trump’ın azledilebileceği anlamına mı geliyor?’ şeklindeki soruya Nadler, “Evet bunlar azil olmaya götürebilecek suçlar. Bu haklı bir azledilme mi olur? Bu başka bir konu. Ama normalde bu suçlar azil olmaya götürebilecek suçlar. Her ne kadar bu suçlar başkanlık görevine gelinmeden önce işlenmiş olsa da, bu suçlar başkanlık koltuğunu elde etme amacıyla işlenmiş suçlar.” ifadelerini dile getirdi.

Ancak Nadler, mevcut iddiaların azledilmeye götüren suçlar olsa dahi azil sürecinin başlatılamayacağını söyledi:

“Bunlar olsa dahi azil süreci her zaman başlatılır diye bir şey yok. Çünkü dikkate almanız gereken bir kaç durum var. Birincisi azledilmeyi hak edecek bir suç işledi mi. İkincisi azletme ne kadar önemli? Sizi azil sürecini başlatmaya itecek kadar ağır suçlar işlenmiş mi? Çünkü azletme en son yapılan seçim sonuçlarını da ortadan kaldıran bir durum olduğu için çok dikkatli hareket edilmeli.”