Cumhuriyetçi Parti’nin milyarder Başkan adayı Donald Trump Meksika ziyaretinin ardından göç politikasının ana ilkelerini açıkladı.


Cumhuriyetçi Parti’nin Başkan adayı Donald Trump’un Meksika ziyareti uyuşmazlıkla sona erdi. Trump ve Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, Trump’un Meksika sınırına duvar örülmesi ve maliyetin de Meksika tarafından karşılanması şeklindeki talebinin ele alınıp alınmadığıyla ilgili çelişkili açıklama yaptılar. Donald Trump konunun görüşülmediğini belirtirken, Pena Nieto bunun dodğru olmadığını söyledi. Trump ABD’ye dönüşünde “Duvarın masrafını Meksika karşılayacak”, dedi.

Donald Trump başkent Meksiko’daki görüşme sırasında her devletin sınırlarına fiziki bariyer ya da duvar örme hakkı olduğunu, duvarın masrafının hangi ülke tarafından karşılanacağının ise gündeme gelmediğini söyledi. Pena Nieto ise Twitter kanalıyla yayınladığı mesajda, Donald Trump ile yaptığı görüşmenin hemen başında duvarın masrafına katılmayacaklarını kendisine bildirdiğini duyurdu. Meksika Devlet Başkanı Donald Trump’un ön seçim kampanyası sırasında Meksikalı göçmenler hakkında söylediği aşağılayıcı sözleri kırıcı bulduklarını ancak iki ülkenin de yararına olacak ilişkiler geliştirilebilmesini arzuladıklarını söyledi.

Sağ popülist milyarder işadamı Trump Arizona’ya dönüşünde seçildiği takdirde izleyeceği göç politikasının ana ilkelerini açıkladı. ABD’ye kaçak giren milyonlarca yabancıya yasal statü verilmeyeceğini ve suç işleyen, güvenlik riski taşıyan ya da devlet yardımına muhtaç olan yabancıların sınır dışı edileceğini belirten Cumhuriyetçi aday ABD yönündeki göçü önemli ölçüde azaltacaklarını söyledi.

‘Diplomasi Trump’a göre değil’

Egemen bir devlet olarak ülkeye yararlı olabilecek göçmenleri seçme haklarının olduğunu ifade eden Donald Trump herkese adil ve merhametli davranırken önceliği ABD vatandaşlarına vereceklerini sözlerine ekledi.

Trump’un Meksika ziyaretinin adaya devlet adamı havası kazandırmak için danışmanları tarafından önerildiğini belirten gözlemciler ve Demokrat Parti’nin Başkan adayı Hillary Clinton Meksiko ziyaretini fiyasko olarak nitelediler. Clinton, Trump’un ilk dış ziyaretinde başarısız kaldığını ve diplomasinin göründüğü kadar kolay olmadığını duyurdu.

Donald Trump’un Meksika Devlet Başkanı tarafından ülkeye davet edilmesi halkın tepkisine yol açtı. Meksika Meclis Başkanı Jesus Zambrano “Devlet Başkanı’nın Meksika’yı ve Meksika vatandaşlarını sürekli olarak tahkir eden bir adayla buluşmasının izahı olamaz”, dedi. Eski Meksika Devlet Başkanı Vicente Fox Twitter mesajında, Trump’un Meksika’ya ‘hoş gelmediğini’ belirtti.