İlginç anların yaşandığı ABD Başkanı Donald Trump ile Almanya Başbakanı Angela Merkel görüşmesinde liderler iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarından çok ortak nokta bulma gayretini gösterdi.

Ancak NATO ile serbest ticaret anlaşması, Rusya ve tartışmalı dinleme konularındaki mevcut gerginlikler gün yüzüne çıktı.

Merkel’in tokalaşma teklifinin reddedilmesiyle başlayan gerginlik basın toplantısında da devam etti.

Merkel, Trump’ın eski ABD Başkanı Obama’nın hem kendisini hem de Almanya hükumetini dinlediği iddiasını tebessüm ederek karşıladı.

2013 yılında patlak veren ABD’nin Almanya’yı dinlediği iddiası iki ülke ilişkilerini germişti.

Donald Trump’ın dinleme iddiasıyla ilgili bu sefer İngiliz istihbarat birimini suçlaması en yakın müttefiki ile ilişkilerin gerilmesine neden oldu.

Basın toplantısı sırasında bir Alman gazeteci Merkel’e Trump’ın tecrit politikalarını ne derece tehlikeli bulduğu sordu. Ardından Trump’a neden çoğulculuktan korktuğunu ve sık sık kanıtlanmamış iddiaları gündeme getirdiği sorusunu yöneltti.

Soruyu ilk yanıtlayan Trump konuşmasına kendisinin ‘adil bir ticaret adamı’ olduğunu söyleyerek başladı.

“Ben herkes için iyi ve güzel olanı isteyen bir iş adamıyım. Hiçbir şekilde, hiçbir açıdan kendimi tecrit yanlısı biri olarak görmüyorum. Hangi gazeteye okuduğunuzu bilmiyorum. Ama bunun sizin dediğiniz ‘sahte haberler’e örnek olabileceğini düşünüyorum.“ifadelerini kullandı.

ABD basını Merkel – Trump görüşmesini ‘liberal dünyanın açık görüşlü savunucusu ile bu düzeni dağıtmak isteyen liderin görüşmesi’ olarak gördü.